John Lennon este, fără îndoială, o legendă a muzicii rock. Vocalist și chitarist de excepție, John a fost unul dintre fondatorii trupei The Beatles, alături de care a urcat pe culmile succesului, inspirând generații întregi de artiști.
Născut pe 9 octombrie 1940, în Liverpool, viitorul mare muzician britanic a fost martorul unei dispute care i-a destrămat familia. Căsnicia părinţilor săi, Julia şi Alfred Lennon, intrase deja în derivă când el venise pe lume. Ocupându-se cu negoțul pe mare, Alfred nu fusese prezent la naşterea lui. Patru ani mai târziu, când s-a întors acasă, Julia era însărcinată cu copilul altui bărbat. Măcinată de remuşcări, mama a continuat să-l vadă periodic. Ea îi punea discuri cu Elvis Presley şi tot ea i-a cumpărat, la 15 ani, prima chitară. Un an mai târziu, însă, Julia avea să piară într-un accident de maşină.
Muzica a fost evadarea perfectă, John devenind un rebel în grupul său de prieteni, printre care se numărau deja viitorii Beatleşi, George Harrison şi Paul McCartney, cu care petrecea ore întregi, exersând împreună la chitară.
Primii Beatleși…
Alături de Paul, John a făcut primii paşi în muzică. La început, au fost doar ei doi, un duo numit The Nurk Twins, o trupă în care au dat primele reprezentaţii locale. Ulterior, li s-au alăturat George Harrison şi un alt prieten şi coleg de-ai lui Lennon, Stuart Sutcliffe. Ei patru au fost primii Beatleşi la începutul anilor ’60. Pe-atunci, Lennon deja visa la viitorul său măreţ în showbusiness, iar studiile nu mai reprezentau interes.
Între prima dragoste și iubirea pasională
John Lennon a cunoscută-o pe Cynthia Powell în 1957, la Colegiul de Artă din Liverpool. S-au căsătorit în 1962, când ea avea 22 de ani şi a rămăs însărcinată, cu puţin înainte ca „Beatlemania” să-l transforme pe John într-un star mondial.
Când succesul trupei începea să devină uriaş, Cynthia a fost ţinută în umbră, astfel că admiratoarele care leşinau la picioarele lui John habar n-aveau de existenţa sa. Ea stătea acasă şi îl creştea pe Julian, fiul lor, în timp ce el mergea în turnee şi cucerea cohorte de admiratoare. Succesul şi drogurile păreau să-i fi luat minţile lui Lennon, iar mariajul lui a eșuat în momentul în care soţia l-a găsit în casa lor cu o altă femeie: Yoko Ono.
Apariţia lui Yoko avea să deschidă o nouă eră. Ea şi artistul britanic se cunoscuseră la o galerie de artă, printr-un prieten comun, ulterior Yoko sunând insistent la casa lui şi trecând chiar şi peste vocea lui Cyn.
Asiatica l-a influenţat extrem de puternic, reușind să rămână în istorie. Pe 20 martie 1969, artista plastică japoneză şi muzicianul britanic s-au căsătorit în Gibraltar, petrecându-şi luna de miere în Amsterdam, unde Yoko a şi avut ideea campaniei „Bed-In For Peace“ – modalitatea lor de-a protesta împotriva războiului din Vietnam şi de-a promova pacea. Erau cuplul hipiot care stătea în pat, sub bliţurile unei armate de fotografi.
Fenomenul „Beatlemania”- muzica dusă pe culmile freneziei
Succesul primului lor album (pentru care duo-ul Paul-John a compus 8 din cele 14 melodii) a fost aşa mare încât anul următor, în 1963, au fost invitaţi la Royal Variety Show, gala frecventată de familia regală. Anul următor, cucereau America, odată cu apariţia la „The Ed Sullivan Show“, iar în 1965, primeau Ordinul Imperiului Britanic.
Beatleşii revoluţionaseră sunetul, puseseră bazele rockului british, reinventând apoi frontierele acestui stil într-o manieră la care şi azi se raportează nenumăraţi artişti.
A fost primul Beatles care a concertat solo
Lennon a fost mereu indignat de anunțul lui Paul McCartney de a părăsi trupa, în condițiile în care el a fost primul care a decis să aibă o carieră solo. Prima lui apariție în afara formației a fost în decembrie 1968, la Rock and Roll Circus, alături de cei de la The Rolling Stones. Anul următor, a susținut un concert Live Peace în Toronto, alături de The Plastic Ono Band.
Fascinația pentru numărul 9
Lennon s-a născut la 9 octombrie 1940, iar Sean (cel de al doilea fiu), s-a născut la 9 octombrie 1975. A scris cântecele “9 Dream” (de pe al noulea album solo al său, “Walls and Bridges” care a fost lansat în a noua lună a anului 1974 și a ajuns până pe locul 9 în topurile din Statele Unite) și, cu Beatles, One After 909 si Revolution 9.
Pe 8 decembrie 1980, pe când se întorcea acasă, John a fost împuşcat în spate de patru ori, chiar în fața locuinței sale de un oarecare Mark David Chapman. Artistul a fost incinerat, soţia răspândindu-i cenuşa peste o zonă din Central Park, New York, care azi e închinată memoriei lui: Strawberry Fields, după un cântec al Beatleşilor. Pentru ca lumea să nu uite să-şi imagineze lumea aceea utopică, dar atât de frumoasă, din nemuritorul lui hit, „Imagine”.
Sursa okmagazine.ro
Comentariile sunt oprite pentru acest articol