18 noiembrie 2023, 0:36

Balega de vacă, remediu pentru Covid-19?

Disperare mare în India și poate că această știre ar fi putut fi în alt context amuzantă. Dar, nu, nu este. Dimpotrivă.

Medici indieni avertizează împotriva folosirii balegii de vacă, în convingerea că aceasta fereşte de Covid-19, şi subliniază că nu există dovezi ştiinţifice în acest sens.

În statul Gujarat, în vestul Indiei, relatează Reuters, există credința că balega de vacă ar preveni sau ar trata Covid-19. Unele persoane se duc în grajduri de vaci o dată pe săptămână pentru a-şi acoperi corpul în balegă şi urină de vacă, în speranţa că astfel îşi cresc imunitatea împotriva Covid-19 sau în speranţa însănătoşirii.

”Inclusiv medicii vin aici”

În hinduism, vaca este un simbol sacru al vieţii şi pământului, iar timp de secole hinduşii au folosit balega de vacă pentru a-şi ”curăţa” locuinţa şi în rugăciuni rituale, crezând că are proprietăţi teraputice şi antiseptice.

Inclusiv medicii vin aici. Ei cred că această terapie le îmbunătăţeşte imunitatea şi se pot duce să-şi îngrijească pacienţii fără frică”, declară un director asociat al unei companii farmaceutice, Gautam Manilal Borisa. El susţine că s-a vindecat în acest fel de Covid-19 anul trecut.

În timp ce aşteaptă să li se usuce pe corp balega şi urina vacilor, persoanele îmbrăţişează şi onorează vaci din grajd sau fac yoga, pentru a-şi creşte nivelul energiei. Ei se spală, apoi, cu lapte sau lapte bătut.

Medici şi cercetători din India şi din întreaga lume au avertizat în mod repetat împotriva unor ”tratamente alternative” împotriva Covid-19. Subliniind mai ales că pot conduce la un fals sentiment de siguranţă şi complica probleme de sănătate.

Nu există vreo dovadă ştiinţifică potrivit căreia balega sau urina de vacă creşte imunitatea împotriva Covid-19. Acest lucru are la bază în întregime credinţa”, avertizează preşedintele Asociaţiei medicale indiene, dr. J.A Jayalal.

Mai mult, există îngrijorări cu privire la faptul că această practică poate conduce la o răspândire a noului coronavirus, în măsura în care la ea iau parte adunări sau grupuri.

India este devastată

Pandemia de Covid-19 devastează India, care înregistrează oficial 22,66 milioane de îmbolnăviri şi 246.116 de morţi din cauza Covid-19.

Însă unii experţi avertizează că acest bilanţ ar putea fi de cinci-zece ori mai mare şi subliniază că oameni din întrega ţară întâmpină dificultăţi în a găsi paturi la spital, oxigen şi medicamente, iar astfel numeroşi indieni înfruntă boala fără vreun tratament.

Sursa foto: Independent UK

Citește și:

Tulpina indiană a fost clasată drept „îngrijorătoare” de OMS

Un român și-a făcut un personaj animat, supererou, după chipul și asemănarea sa


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol