25 aprilie 2024, 8:16

Banca Europeană impune o soluție radicală pentru limitarea fenomenului încălzirii globale. Află care vor fi schimbările

Fenomenul încălzirii globale aduce schimbări climatice tot mai mari, iar state din întreaga lume au început să implementeze o serie de decizii radicale prin care își propun limitarea efectelor nocive ale acestuia.

O astfel de soluție vine și din partea Băncii Europene de Investiții, care s-a alăturat acestei mișcări și care își propune să pună capăt investițiilor de miliarde de eruo pentru finanțarea proiectelor privind combustibilii fosili, anunță Mediafax. Astfel, după finalul anului 2020, Banca își propune să reducă sprijinul pentru proiectele de infrastructură energetică care se bazează pe cărbune, gaze naturale și petrol, decizie care va îngreuna procesul de împrumut al companiilor.

Rerprezentanții Băncii Europene de Investiții au mai sublinitat și că accentul pus pe investițiile de acest gen va respecta prevederile Acordului de la Paris, care își dorește să limiteze încălzirea globală la 1,5°C peste nivelurile din 1990, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

„Această tranziţie va fi profundă. Solidaritatea este necesară pentru a ne asigura că grupurile sau regiunile potenţial vulnerabile sunt sprijinite”, spune raportul BEI, potrivit Mediafax.

Mai mult, instituția a mai declarat și că va realiza un fond de tranziție în domeniul energiei pentru a suplini proiectele care ajută statele membre UE să treacă la o economie mai curată.

Banca Europenă de Investiții este cunoscută pentru diversele finanțări în acest domeniu, unele dintre ele fiind în zone cunoscute pentru expolatările combustibilor fosili, preucum conducta de gaze Trans Adriatic şi instalaţiile de stocare a petrolului din Cipru.

Aceste schimbări vin în contextul în care, luna trecută, mai multe organizații ale societății civile şi cadre universitare au publicat o scrisoare deschisă către BEI prin care cer instituției să stopeze finanțarea combustibililor fosili, care depăşesc 2,4 miliarde de euro în 2018.

Sursă Foto: cotidianul.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol