6 mai 2024, 9:15

Beneficiile unui pui de somn

Somnul de după-amiază prelungeşte viaţa şi reduce riscul bolilor neuro-vegetative. Este concluzia cercetătorilor de la Universitatea din Londra, potrivit cărora un pui de somn în timpul zilei ar întineri creierul cu până la 6 ani.

Potrivit acestora, este suficientă o pauză de 20, 30 de minute pe zi pentru ca întreg organismul să aibă de câştigat. Nu doar creierul se bucură de siestă, dar şi inima.

Cercetătorii au analizat efectele somnului de prânz în cazul a aproape 400.000 de persoane. Toate au avut, după odihnă, un volum mai mare al creierului, ceea ce reprezintă un indicator important aș stării de sănătate a acestui organ.

Definiții

Un pui de somn este o scurtă perioadă de somn care are loc de obicei în timpul zilei. Pentru mulți adulți, somnul poate ajuta la menținerea vigilenței sau la depășirea oboselii din timpul zilei, scrie SleepFundation.

Nevoile de somn și beneficiile somnului pot varia în funcție de individ. Cunoașterea faptelor despre somn poate ajuta la determinarea oportunității de a trage un pui de somn, iar sfaturile pentru un somn mai bun pot permite obiceiuri de somn mai sănătoase.

Beneficiile siestei

Somnul poate oferi o serie de beneficii. Sesiunile scurte de somn pot fi odihnitoare și pot reduce oboseala din timpul zilei. După o noapte de somn insuficient, un pui de somn poate contracara somnolența din timpul zilei . Somnul poate fi deosebit de benefic pentru lucrătorii în schimburi, care au dificultăți în a dormi suficient și trebuie să fie în alertă la ore neregulate.

Un somn scurt în timpul zilei poate, de asemenea, să stimuleze performanța la locul de muncă . Un pui de somn poate îmbunătăți funcțiile cognitive, cum ar fi memoria, raționamentul logic și capacitatea de a finaliza sarcini complexe.

Unele studii au constatat că performanța fizică se poate îmbunătăți, de asemenea, după ce ațipești. Sportivii pot experimenta o rezistență îmbunătățită, timpii de reacție și performanța cognitivă dacă trag un pui de somn în timpul zilei.

Somnul poate oferi și alte beneficii pentru sănătate. Un studiu observațional a constatat că ațipitul de una sau două ori pe săptămână a fost asociat cu un risc mai mic de probleme cardiovasculare, cum ar fi atac de cord, accident vascular cerebral sau boli de inimă. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege modalitățile complexe prin care frecvența și durata somnului afectează sănătatea inimii.

Grupuri specifice

De asemenea, somnul poate reduce efectele unui somn insuficient. De exemplu, un studiu de mică amploare a demonstrat că somnul a redus stresul și a susținut sistemul imunitar la persoanele al căror somn a fost limitat în noaptea precedentă.

În plus, siestele pot contribui la bunăstarea unor grupuri specifice de persoane. De exemplu, un studiu efectuat pe persoane diagnosticate cu anevrisme intracraniene a constatat că somnul regulat a fost asociat cu un risc mai mic de rupere a anevrismului.

Care sunt dezavantajele somnului?

Deși există o varietate de beneficii ale somnului, somnul poate avea dezavantaje pentru anumite persoane. De exemplu, pentru adulții mai în vârstă, somnul în timpul zilei este asociat cu probleme de somn auto-raportate, cum ar fi trezirea frecventă în timpul nopții.

Puiul de somn din timpul zilei poate avea și alte efecte negative asupra sănătății. Un studiu realizat în China a constatat că somnul de peste 90 de minute a fost asociat cu tensiunea arterială ridicată la femeile de vârstă mijlocie și mai în vârstă. Un alt studiu efectuat pe chinezi mai în vârstă a constatat că somnul mai lung de 30 de minute a fost corelat cu o frecvență mai mare a bolii ficatului gras non-alcoolic.

O analiză a mai multor studii a constatat că ațipitul mai mult de 60 de minute pe zi a fost asociat cu un risc crescut de apariție a diabetului de tip 2. Un alt studiu amplu efectuat pe persoane care trăiesc în Franța a constatat că somnul este mai frecvent la persoanele care trăiesc cu anxietate sau depresie, obezitate, hipertensiune arterială și diabet de tip 1 și 2.

Câteva necunoscute

Până în prezent, nu este clar cum anume afectează somnul sănătatea. Rămân multe necunoscute despre relația dintre somn și somnul de noapte și despre modul în care frecvența sau durata somnului influențează starea de bine la diferite persoane.

Atunci când perioadele de somn durează mai multe ore, organismul trece prin aceste etape de mai multe ori. În timpul unui pui de somn, însă, nu există suficient timp pentru a trece prin mai multe cicluri de somn.

De fapt, în timpul unui pui de somn scurt, este posibil ca o persoană să nu doarmă suficient de mult timp pentru a petrece mult timp, sau chiar deloc, în stadiul 3 sau în somnul REM. Acest lucru poate face, de fapt, să fie mai ușor să te trezești revigorată după un somn rapid.

Sesiunile de somn mai lungi, cum ar fi cele care durează mai mult de 30 de minute, pot determina persoana care doarme să intre în somnul profund, iar somnul profund poate începe chiar mai devreme la persoanele care sunt private de somn. Amețeala este adesea rezultatul trezirii în timpul somnului profund.

Sfaturi pentru a face cel mai bun somn

Pentru a obține toate beneficiile din timpul de somn, este important să luați în considerare unde, când și cât timp să ațipiți. Aceștia și alți factori pot influența modul în care o persoană se va simți după ce se trezește după un pui de somn.

Cât de lung ar trebui să fie un somn de după amiază?

În general, cea mai bună durată a somnului pentru adulți este de aproximativ 20 de minute și nu mai mult de 30 de minute. Dormitul de 20 de minute permite somnului să aibă parte de un somn ușor pentru a stimula vigilența fără a intra într-un somn profund. Trezirea din somnul adânc poate provoca stări de amețeală și, de fapt, poate agrava somnolența.

În unele cazuri, un somn mai lung, de aproximativ o oră și jumătate poate fi, de asemenea, benefic. Această durată de timp permite organismului să parcurgă ciclic etapele somnului și evită întreruperea somnului profund. Acest tip de somn mai lung poate fi util în special pentru lucrătorii din domeniul situațiilor de urgență și pentru lucrătorii în schimburi care încearcă să evite oboseala.

Somnul de după-amiază poate fi prea mult dacă interferează cu somnul de noapte. Uneori, un pui de somn de aproximativ 90 de minute poate fi revigorant, dar poate fi problematic dacă are loc prea târziu în timpul zilei. Dependența de sieste, mai degrabă decât de un somn de noapte consistent, poate contribui la un somn fragmentat sau la tulburări de somn, cum ar fi insomnia.

Cu toate acestea, este posibil ca siestele să nu afecteze pe toată lumea în același mod. Unele cercetări sugerează că somnul la somn afectează somnul de noapte în primul rând la adulții în vârstă, mai degrabă decât la adulții tineri și de vârstă mijlocie.

Când să tragi un pui de somn

Experții recomandă de obicei ca adulții să tragă un pui de somn cu opt sau mai multe ore înainte de culcare. Pentru cei mai mulți oameni, asta înseamnă să tragă un pui de somn înainte de ora 3 p.m. A trage un pui de somn prea târziu în timpul zilei poate contribui la probleme de somn pe timp de noapte.

Pentru unii oameni, somnul poate părea natural sau chiar necesar după ora prânzului. Acest lucru este cunoscut uneori sub numele de „post-lunch dip”. În timp ce masa de prânz poate juca un rol în somnolența de după-amiază, scăderea de după prânz este legată de ritmul circadian. Ritmul circadian este ceasul intern al organismului care urmează un ciclu de 24 de ore. În cadrul acestui ciclu există două perioade de vârf pentru somnolență. Cel mai mare vârf este în timpul nopții, iar cel de-al doilea cade la începutul după-amiezii.

Unde să tragi un pui de somn

Un mediu de somn bun este răcoros, liniștit și întunecat. A avea un cadru confortabil pentru somn poate ajuta la prevenirea întreruperilor sau trezirii nedorite.

Pentru persoanele care lucrează de acasă, un dormitor este probabil un loc bun pentru o scurtă siestă, deoarece este deja pregătit pentru a promova somnul. Adăugarea de perdele de întunecare sau a unui aparat de zgomot alb pentru a bloca distragerile poate ajuta atât pe timp de noapte, cât și în timpul somnului din timpul zilei.

Într-un mediu de birou, accesorii precum dopuri pentru urechi sau o mască pentru ochi pot reduce întreruperile în timpul somnului. Atunci când este posibil, siestele ar trebui să fie făcute într-un spațiu în care este puțin probabil să apară întreruperi. Unele birouri pot avea chiar și module de somn sau alte zone liniștite pentru relaxare sau o scurtă perioadă de somn odihnitor.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol