3 septembrie 2023, 22:57

Benzina 2.50, berea 75. Iată cât de bizară e viața în Qatar

Dacă îți plac orașele artificiale, atunci Doha s-ar putea să îți placă. Nu se poate compara cu Dubai, aerul e parcă și mai irespirabil, iar căldura sufocantă din timpul zilei îți taie orice chef de a ieși afară.

Qatarul va organiza Campionatul Mondial de Fotbal din 2022. Au mai rămas doar câteva ore până la startul competiției. România nu s-a calificat, dar nu e o surpriză… suntem absenți de la competiția majoră încă din 1998.

Asta nu îi va împiedica pe mulți români să asiste la câteva partide pe viu. Competiția ce va debuta pe 20 noiembrie va fi difuzată integral de postul public TVR.

Qatarul surprinde când vine vorba de prețuri. Vor exista camere de hotel care se vor vinde în timpul CM2022 cu 22.000 de euro pe noapte.

Transportul public e ieftin

Dar să ne întoarcem la prețuri mai pământene. Un abonament de o zi pe toate mijloacele de transport costă doar 8 lei. Intrarea și ieșirea din gări se face doar cu un bilet valabil.

Pentru o diferență foarte mică de preț se poate călători la clasa I (Gold Club) unde există maxim mult spațiu și confort. Atenție, nu vă urcați în vagoanele destinate exclusiv femeilor! Nu există conductor de tren, totul este automatizat.

Internet bun, alcool scump

Chiar și în deșert, la 70 de kilometri de Doha, ai puncte cu internet de mare viteză 5G.

O bere la jumătate de litru costă 15 euro (adică aproape 75 lei), iar asta e cea mai ieftină bere, fiindcă unele sunt comercializate și cu 25 de euro.

Un pahar de gin costă 32 de euro, unul de Johnnie Walker ajunge la 90 de euro, în timp ce cel mai ieftin pahar de vin este 12 euro.

Atenție! Alcoolul se vinde doar în hoteluri. În magazine, comercializarea și consumul alcoolului sunt strict interzise atât pentru localnici, cât și pentru străini, cu o excepție.

Străinii care trăiesc în Qatar pot procura alcool dacă dețin o licență specială pentru consumarea ei. Aceasta costă 40 de euro. Cine își ia o licență pe patru ani, plătește doar 27 de euro anual.

Chiar și pentru aceștia există reguli stricte. Produsul poate fi consumat doar acasă, în timp ce pe drum spre casă trebuie împachetat atent astfel încât să fie ferit de privirile celorlalți.

Amenzile sunt mari

Cele mai frecvente sunt pentru depășirea vitezei legale. Consumul de alcool nici nu intră în discuție. Cea mai mare este pentru nerespectarea culorii roșii la semafor – 1650 de euro.

Neprezentarea pe loc a carnetului de conducere duce la o amendă de 410 de euro. Șofatul fără centură sau vorbitul la telefon aduc amenzi de 135 de euro.

Depășirea limitei de viteză duce la o amendă ce poate varia între 135 și 275 de euro. Cine plătește amenda în patru săptămâni beneficiază de o reducere de 50%.

Să alimentăm în Qatar

Fiind o țară cu resurse aproape nemărginite, prețurile pentru combustibil sunt de trei- patru ori mai mici decât în Europa.

Un litru de benzină cost 54 de cenți (2.50 lei), 58 cenți pentru varianta Super (Gold). La stațiile de alimentare nici nu trebuie să te dai jos din mașină. Comunici cantitatea, plătești cu cardul și ai plecat.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol