29 noiembrie 2021, 19:10

BioNTech introduce în teste clinice pe oameni un tratament anticancer pe baza tehnologiei mRNA

BioNTech, partenerul firmei Pfizer în dezvoltarea vaccinului anti-COVID folosind tehnologia ARN mesager (mARN), încearcă să folosească această tehnologie și pentru dezvoltarea mai multor terapii împotriva cancerului.

Firma introduce în teste clinice pe oameni un tratament anticancer pe baza tehnologiei mRNA. Folosită prima dată cu succes la vacinurile anti-Covid, acesta a avut rezultate excelente pe șoareci în tratamentul împotriva cancerului.

Tratamentul care a intrat în teste clinice folosește tehnologia mARN pentru a instrui celulele umane să producă patru proteine diferite (cytokine) care au efect dovedit în lupta împotriva tumorilor canceroase solide. Acest tratament se administrează prin injectare în tumoră, după care celulele din zonă produc aceste proteine și ajută sistemul imunitar să oprească și chiar să distrugă complet celulele canceroase.

Testele pe șoareci de laborator au arătat o eficiență deosebită a acestui tratament împotriva cancerului de piele și a celui de colon. Pentru șoriceii cu cancer de piele, durata maximă de supraviețuire fără tratament a fost 25 de zile. Cei care au primit tratamentul au supraviețuit în proporție de 80% mai mult de 90 de zile (perioada cât au fost monitorizați). Pentru șoarecii cu cancer de colon, doar unul din cei netratați a supraviețuit 30 de zile, în timp ce toți șoriceii tratați au supraviețuit peste acestă dată.

Din 16 șoareci care au primit tratamentul complet, 15 au avut o regresie completă a cancerului. Mai mult, în cazul în care au avut două tumori separate, tratamentul uneia dintre ele a dus și la scăderea în volum a celeilalte, deși nu și la remisia acesteia. Durata medie de viață a șoriceilor cu două tumori și netratati a fost în jur de 25 de zile, în timp ce cei care au primit tratamentul au supraviețuit în medie 45 de zile (pentru cei care au primit doza maximă testată). Aceste rezultate aduc speranțe că acest tip de tratament ar putea fi eficace chiar și în cazul cancerelor ajunse la metastază.

Noul tratament pe bază de mARN a intrat în teste clinice pe oameni, iar oamenii de știință speră că eficiența sa va fi confirmată. De asemenea, testele vor urmări apariția unor posibile efecte adverse.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.