26 aprilie 2024, 16:39

Bizar! Indexul Calității Morții ne plasează pe același loc cu Kenya, mult sub Tanzania

Îngrijirea paliativă este una complexă, activă si intensivă care promovează calitatea vieţii pacienților cu boli active, progresive și avansate, dar şi a familiilor acestora. Este o combinaţie a tratamentelor simptomatice şi a suportului psiho-emoţional, în vederea alinării şi sprijinirii pacienţilor şi familiilor care se confruntă cu o boală activă, progresivă și avansată.

”Indexul Calității Morții” analizează situația din această perspectivă în 80 de țări de pe mapamond, între ele și România. Realizatorii studiului disting între tratamentul la final de viață și tratamentul paliativ.

Astfel, cele cinci criterii luate în considerare pentru realizarea studiului au fost mediul tratamentului paliativ și de sănătate, resursele umane, accesibilitatea tratamentului, calitatea tratamentului și angajamentul comunității.

Dar, fără doar și poate, cel mai bun indicator rămâne bunăstarea unei țări. Nu întâmplător, primele 20 de țări din top provin din vestul înstărit și din zona Asia-Pacific.

“Guvernele trebuie să oprească diferențierea între bugetul social și el pentru sănătate. Sistemul privat este orientat către profit, astfel că tratamente scumpe nu vor fi oferite, dacă nu pot fi achitate de pacienți. Surprinde clasarea unei țări sărace precum Mongolia în top30, însă doar în capitala țării dispun sunt 10 centre de tratament paliativ. Asta se datorează unui singur medic, Odontuya Davaasuren”, scrie Washington Post.

Marea Britanie este locul ideal în care să părăsești această lume. Pe locul secund se află Australia, urmată de Noua Zeelandă, Irlanda, Belgia, Taiwan și Germania. Top10 se încheie cu Olanda, SUA și Franța. Locurile 10-15 sunt ocupate de țări non-UE: Canada, Singapore, Norvegia, Japonia și Elveția.

România ocupă doar locul 64 în clasament, fiind devansată de țări precum Mongolia (30), Uganda (35), Tanzania (54), Vietnam (58), Zimbabwe (59), Zambia (61) sau Kenya (63).

Singura țară europeană pe care reușim să o devansăm este Ucraina (69). Ultimele zece clasate, adică țările care ar trebui evitate în caz de deces sunt China (71), Botswana, Iran, Guatemala, Republica Dominicană, Myanmar, Nigeria, Filipine, Bangladesh și Irak (80).


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol