9 noiembrie 2024, 19:13

Cinci boli din Evul Mediu care s-au întors în Occident. De ce?

De ce bolile dintr-o altă epocă revin la ani după eradicare? 

Lepră endemică în Florida, amenințarea cu zeci de mii de cazuri de rujeolă la Londra și sifilisul în creștere cu 50% sau mai mult în Irlanda și Portugalia.

Acesta nu este un extras dintr-un roman victorian, ci un instantaneu din lumea occidentală în 2023.

Scăderea ratelor de vaccinare în copilărie, schimbările în comportamente și de obiceiuri alimentare – și, desigur, schimbările climatice – au contribuit la o furtună perfectă în care bolile periculoase, despre care se credea că au rămas într-o epocă apusă, s-au întors în țările care anterior le-au eliminat practic, scrie Politico.

În plus, bacteriile devin din ce în ce mai rezistente la antibioticele noastre, ceea ce înseamnă că unul dintre cele mai eficace medicamente din ultimii 100 de ani este acum amenințat.

În timp ce națiunile bogate au reușit să elimine multe dintre epidemiile din secolele precedente prin campanii concertate de vaccinare, mesaje inteligente de sănătate publică și lansarea unor medicamente moderne eficiente, secolul 21 a cunoscut o inversare a tendințelor. Odată cu pandemia COVID-19 și „era încălzirii globale”, sistemele de sănătate au fost pe picior greșit atunci când vine vorba de abordarea unora dintre cele mai vechi boli.

Iată cinci boli care au revenit:

Pojarul

Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli umane și obișnuia să ajungă în epidemii la fiecare doi-trei ani, provocând peste 2 milioane de decese. Dar totul s-a schimbat când așa-zisul părinte al vaccinurilor moderne, John Franklin Enders, a dezvoltat un vaccin. Primul vaccin a fost autorizat pentru utilizare în 1963 și a urmat vaccinarea pe scară largă. Dar pentru că boala este atât de infecțioasă, imunitatea în comunități trebuie să fie cu adevărat ridicată – la 95% – pentru a opri răspândirea bolii.

În prezent, aceste cifre nu sunt atinse, iar rezultatul a fost apariția de focare în toată Europa. În ultimii ani, Marea Britanie, Grecia, Republica Cehă și Albania și-au pierdut statutul de indemne de rujeolă. La doar două luni în 2023, au existat deja 900 de cazuri de rujeolă în regiunea europeană – depășind numărul total din 2022.

Olanda a avertizat că o reducere a acoperirii în țară înseamnă că rujeola este mai probabil să reapară. Agenția britanică de Securitate a Sănătății a declarat în iulie că Londra este pregătită pentru zeci de mii de cazuri din cauza nivelurilor mai scăzute de vaccinare de mai mulți ani, care a fost agravată de pandemie.

Datele de la Londra descriu „o imagine îngrozitoare”, a spus Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group. „Nu trebuie să subestimăm gravitatea acestui mesaj”, a spus el la acea vreme.

Sifilis

Sifilisul, cunoscut și sub denumirea de boală veneriană (VD), este o boală bacteriană cu transmitere sexuală care poate fi tratată cu penicilină dacă este luată devreme. Dacă nu, progresează în etape, prima fiind o rană nedureroasă, a doua o erupție cutanată cu alte simptome precum febră sau oboseală, iar a treia o etapă latentă în care bacteria rămâne în organism, dar nu provoacă probleme. Etapa finală poate avea loc la zeci de ani de la prima infecție și poate afecta organele și poate duce la moarte.

La sfârșitul secolului al XVIII-lea, se estimează că peste unul din cinci londonezi avea sifilis la jumătatea anilor 30. Acum, Agenția de Securitate a Sănătății a țării înregistrează din nou creșteri masive, numărul de cazuri în 2022 – 8.692 – fiind cel mai mare număr anual din 1948.

Și nu este doar Marea Britanie

Cel mai recent studiu epidemiologic anual de la Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor arată că cazurile din UE și SEE sunt pe o traiectorie ascendentă. Cea mai mare rată în 2019 a fost în Malta, urmată de Irlanda.

Întâlnirile sexuale ocazionale sunt mai ușoare ca niciodată, cu aplicații de întâlniri omniprezente și creșterea chemsex-ului. Dar nu doar comportamentele mai riscante au determinat creșterea. Reducerile la serviciile de sănătate sexuală – de exemplu 1 miliard de lire sterline în Anglia – sunt, de asemenea, de vină pentru creștere.

Guta

Boala regilor s-a întors și de data aceasta, nu numai regalitatea care se delectează cu carne roșie și alcool este afectată.

Guta este un tip de artrită dureroasă în care se formează mici cristale în jurul articulațiilor – adesea degetul mare de la picior. Cazurile sunt în creștere în întreaga lume, SUA și Canada având cele mai mari creșteri ale estimărilor prevalenței gutei între 1990 și 2017.

Factorii de risc pentru gută ar fi: bărbat, obez, cu probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiune arterială și diabet și consumul de alimente bogate în fructoză. De asemenea, crește odată cu consumul de alcool.

Având în vedere că ratele de obezitate din regiunea europeană nu arată niciun semn de încetinire, se pare că boala regilor ar putea să nu dispară prea curând.

Lepra

Boala severă a pielii cauzată de o bacterie care duce la deteriorarea nervilor și pierderea senzației la nivelul pielii, ochilor și nasului este ceva ce puțini oameni care trăiesc în țările occidentale ar fi văzut vreodată. Până acum.

Un nou raport de caz indică faptul că lepra ar putea să fi devenit endemică în Florida, în SUA. Numărul cazurilor raportate s-a dublat în ultimul deceniu în statele din sud-estul SUA datorită managementului prost al bolii.

Din punct de vedere istoric, politica a fost trimiterea persoanelor cu boala pe insule izolate de carantină, cunoscute sub numele de colonii de leproși. Acum, poate fi vindecat cu luni de terapie multimedicamentoasă, iar tratamentul devreme poate evita dizabilitățile.

Malaria

Malaria nu a fost întotdeauna o boală care a apărut doar în regiunile tropicale din Africa, Asia și America Latină. Cazuri au fost observate în zonele mlăștinoase din Paris și de-a lungul râului Tamisa din Londra, Sardinia din Italia înregistrând 300 de decese la 100.000 de locuitori la sfârșitul anilor 1800. Dar Europa a reușit să eradicheze malaria printr-un program uriaș postbelic de pulverizare cu insecticide, drenarea mlaștinilor și terapie medicamentoasă.

În timp ce malaria nu a revenit complet în regiune – cu excepția unor cazuri transmise local – creșterea altor boli transmise de țânțari, cum ar fi dengue și virusul West Nile, ar trebui privită ca un semn de avertizare intermitent. Peste Atlantic, în iunie, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au emis o alertă despre mai multe cazuri de malarie dobândite la nivel local.

În ceea ce privește soarta Europei, șeful Fondului Global de Luptă împotriva SIDA, a tuberculozei și a malariei, Peter Sands, a spus că, odată cu creșterea fenomenelor meteorologice extreme în regiune, Europa „s-ar putea să vadă malaria revenind”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol