5 mai 2024, 7:32

Bolilele de sezon ale copiilor: Rujeola, cunoscută la noi și ca pojar

Rujeola (sau pojarul) este o infecție virală acută foarte contagioasă, răspândită la nivel mondial. Apare ca o erupție cutanată și are simptome asemănătoare răcelii.

Boala este cauzată de Morbillivirus, un virus din familia Paramyxovirus, care se transmite pe cale aeriană, prin strănut, tuse, contact cu saliva sau secrețiile unei persoane infectate.

Virusul poate rezista pe suprafețe exterioare până la câteva ore, iar în aerul dintr-o încăpere până la două ore, avertizează medicii de la Spitalul Județean Sfântu-Gheorghe.

Se transmite ușor cu ajutorul curenților de aer și particulelor de praf, așadar contaminarea se poate produce chiar și în lipsa contactului direct cu persoana bolnavă.

Persoana infectată devine contagioasă după 9-10 zile de la infectare (incubație) și rămâne contagioasă timp de o săptămână. În acest timp, virusul poate fi detectat atât în secrețiile nazale, cât și în sânge și urină.

Agentul patogen se răspândește prin mici picături, pătrunzând în organism, în general, prin tractul respirator. Odată ajuns în organism, virusul se înmulțește în căile respiratorii și în ganglionii limfatici din jur.

𝑬𝒕𝒂𝒑𝒆𝒍𝒆 𝒇𝒐𝒓𝒎𝒆𝒊 𝒄𝒍𝒂𝒔𝒊𝒄𝒆 𝒅𝒆 𝒓𝒖𝒋𝒆𝒐𝒍𝒂̆

𝐏𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐚 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐜𝐮𝐛𝐚𝐭̦𝐢𝐞: 9-11 zile. Nu există simptomele specifice, pacienții putând avea stări de letargie, pierdere a poftei de mâncare, cefalee, febră, rinoree, vărsături, diaree.

𝐒𝐭𝐚𝐝𝐢𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐫𝐨𝐦𝐚𝐥

Perioada între primele semne de boală și apariția erupției cutanate este de 4-5 zile.

Simptome pronunțate asemănătoare gripei, congestie la nivelul mucoaselor, gâtului și faringelui, febră mare însoțită de tuse, răgușeală, secreții nazale abundente și conjunctivită, fotofobie (evitarea luminii) și stare de rău.

𝐄𝐭𝐚𝐩𝐚 𝐞𝐫𝐮𝐩𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐜𝐮𝐭𝐚𝐧𝐚𝐭𝐞

De obicei, erupția debutează cu pete roșii plate care apar începând cu linia părului și în spatele urechilor, iar la scurt timp se răspândesc pe față, la nivelul gatului, trunchiului, brațelor și picioarelor (în 2-3 zile).

Petele se pot uni pe măsură ce se răspândesc, dar de obicei rămân intacte, fără mâncărimi, și dispar la simpla atingere cu degetul.

După 4-5 zile, petele capătă o nuanță maronie și dispar. Pigmentația brună persistă timp de 2-3 săptămâni, după care dispare fără a lăsa cicatrici.

Pacientul necesită îngrijire medicală, ameliorarea febrei și a tusei, multe lichide și repaus la pat. Izolarea pacientului cu erupție cutanată previne apariția unor noi infecții.

Introducerea vaccinării în țările dezvoltate a dus la o reducere semnificativă a numărului de cazuri


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol