28 aprilie 2024, 0:59

Bolilele de sezon la copii: Rubeola, a nu se confunda cu rujeola

Rubeola este o boală infecțioasă acută, virală. Agentul patogen, care conține un nucleotid ARN cu o dimensiune de 40-80 nm, aparține familiei Togaviridae.

Virusul are o rezistență scăzută în aer liber. În timpul bolii, poate fi detectat în secrețiile nazofaringiene, sânge, fecale și urină.

Virusul rubeolei, care se înmulțește în celulele tractului respirator, inundă organismul (viremie primară). Celulele care sunt infectate secundar mor mai târziu, iar virusul reintră în circulație (viremie secundară).

Acesta este momentul în care anticorpii specifici apar în sânge și pot juca un rol în declanșarea erupției cutanate, avertizează medicii de la Spitalul Județean Sfântu-Gheorghe.

Omul este singura gazdă naturală a virusului. Infecția se transmite prin intermediul secrețiilor contaminate emise în timpul vorbirii, tusei și strănutului, prin contactul cu obiecte recent contaminate (veselă sau tacâmuri incorect igienizate, suprafețe frecvent atinse) sau transplacentar, în timpul sarcinii.

În absența vaccinării, boala apare sporadic, mai ales primăvara, cu epidemii la fiecare 4-6 ani, în special la copiii cu vârste între 3 și 10 ani

Nerespectarea indicației de vaccinare implică riscul transmiterii virusului către făt, ducând la complicații și dezvoltarea de malformații severe la naștere, cum ar fi: probleme cardiace, retard intelectual sau afectare hepatică.

𝑺𝒊𝒎𝒑𝒕𝒐𝒎𝒆 𝒄𝒍𝒊𝒏𝒊𝒄𝒆

𝐏𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐚 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐜𝐮𝐛𝐚𝐭̦𝐢𝐞 durează 2-3 săptămâni, fără simptome de boală.

𝐒𝐭𝐚𝐝𝐢𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐫𝐨𝐦𝐚𝐥

Perioada între primele semne de boală și apariția erupției cutanate, este de 1-3 zile. De obicei, primul simptom care apare este erupția cutanată, roșie sau roz, urmată de febră ușoară, dureri de cap și transpirații, cu efect redus sau chiar inexistent asupra stării generale.

Un alt simptom este umflarea ganglionilor limfatici în zona cefei, urechilor și gâtului, acesta nefiind specific altor boli eruptive.

Dispare după o săptămână. Uneori, pe palatul moale apare un enantem de mărimea unui vârf de ac, asemănător cu o înțepătură.

Dureri la nivelul articulațiilor mici înainte de apariția erupției (mai ales la copiii mai mari și la adulți).

𝐄𝐭𝐚𝐩𝐚 𝐞𝐫𝐮𝐩𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐜𝐮𝐭𝐚𝐧𝐚𝐭𝐞

Exantemul rubeolic are un aspect maculo-papulos, de culoare roz, apare mai întâi în zona feței. De aici, se răspândește rapid la trunchi și membre (24 de ore). Evoluția este atât de rapidă încât a doua zi erupția cutanată poate începe să se estompeze pe față.

Astfel, elementele eruptive sunt vizibile pe tot corpul în același timp doar în cazul unei erupții puternice. După 2-4 zile, erupția dispare, cu o descuamare abia perceptibilă.

Fără fotosensibilitate. Poate apărea febră ușoară.

Pacientul are nevoie de examinare medicală, scăderea febrei și îngrijire adecvată.

De obicei, copii sănătoși dezvoltă forme ușoare ale acestei boli.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol