Soluția folosește senzorii încorporați, care evaluează poziția vehiculului, iar atunci când o persoană intervine și ridică o trotinetă căzută, sistemul de atenționare sonoră va răspunde în semn de mulțumire.

„Prin noua funcție urmărim să reducem numărul trotinetelor răsturnate, care – la rândul lor – pot încuraja actele de vandalism: uneori, trotinetele sunt parcate în poziții incorecte sau culcate la pământ, blocând accesul sau reprezentând un pericol pentru pietoni”,a declarat Călin Leuștean, Micromobility Manager Bolt România.

Sperăm ca abilitatea vehiculului de a spune Mulțumesc! va încuraja oamenii să acționeze în spirit civic și să ridice trotinetele lăsate în poziții incorecte, contribuind astfel la reducerea efectelor negative ale vandalismului”.

Potrivit art. 253, alineatul 1 din noul Cod penal, actualizat în 2023: „Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuințare a unui bun aparținând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum și înlăturarea măsurilor luate, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Așadar, conform noii legislații, persoanele care distrug trotinete electrice riscă dosar penal.

Pe lângă noua funcție, care are rolul de a îmbunătăți comportamentul utilizatorilor, Bolt testează și un sistem de parcare pe bază de inteligență artificială, care automatizează procesul de analiză a imaginii unei trotinete staționate. Toate aceste măsuri au rolul de a încuraja un comportament adecvat și de a reduce actele de vandalism.

Noua funcție este disponibilă pe modelele de trotinete electrice Bolt 4.

Sursa foto: blog Bolt