23 septembrie 2023, 16:14

Botswana: “OMICRON nu e de pe la noi”

Botswana confirmă 19 cazuri de COVID-19 cu varianta Omicron a coronavirusului, dar susţine că originea acesteia este în altă ţară.

Guvernul din Botswana, ţara africană unde au fost prelevate primele probe ce au confirmat existenţa noii variante Omicron a coronavirusului, a anunţat că a înregistrat până duminică 19 cazuri de COVID-19 cu această variantă şi a susţinut că originea acestora este ”importată”, dar a refuzat să facă precizări cu privire la primii pacienți.

Marea majoritate a celor 19 cazuri sunt în zona capitalei Gaborone şi au istoric de călătorie în afara Botswanei, ori sunt contacte asociate acestor cazuri, a declarat la o conferinţă de presă ministrul Sănătăţii din Botswana, Edwin Dikoloti.

El a cerut să nu fie ”politizate” originile variantei şi a invocat acest argument pentru a refuza să precizeze din ce ţară au venit în ”misiune diplomatică” un grup de ”patru străini” care pe 11 septembrie au fost testaţi pozitiv la COVID-19 în Botswana. Pacienții ZERO, cum ar veni.

Secvenţierea ulterioară a genomului acestor probe a relevat că ele au fost primele prelevate la care a fost descoperită noua variantă, denumită între timp de OMS varianta Omicron. ”Detectarea a fost tratată ca origine”, s-a plâns ministrul Dikoloti la conferinţa de presă.

După 11 septembrie, noua variantă a fost confirmată în probe prelevate în Africa de Sud începând cu 14 noiembrie. Abia pe 24 noiembrie Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a fost sesizată cu privire la existenţa noii variante de către Africa de Sud. Această ţară a înregistrat în ultimele săptămâni o înmulţire accelerată a cazurilor de COVID-19, iar autorităţile sud-africane recunosc acum că această creştere este provocată de varianta Omicron, detectată aparent la mult timp de când începuse să se răspândească.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol