22 ianuarie 2022, 12:44

Botswana: “OMICRON nu e de pe la noi”

Botswana confirmă 19 cazuri de COVID-19 cu varianta Omicron a coronavirusului, dar susţine că originea acesteia este în altă ţară.

Guvernul din Botswana, ţara africană unde au fost prelevate primele probe ce au confirmat existenţa noii variante Omicron a coronavirusului, a anunţat că a înregistrat până duminică 19 cazuri de COVID-19 cu această variantă şi a susţinut că originea acestora este ”importată”, dar a refuzat să facă precizări cu privire la primii pacienți.

Marea majoritate a celor 19 cazuri sunt în zona capitalei Gaborone şi au istoric de călătorie în afara Botswanei, ori sunt contacte asociate acestor cazuri, a declarat la o conferinţă de presă ministrul Sănătăţii din Botswana, Edwin Dikoloti.

El a cerut să nu fie ”politizate” originile variantei şi a invocat acest argument pentru a refuza să precizeze din ce ţară au venit în ”misiune diplomatică” un grup de ”patru străini” care pe 11 septembrie au fost testaţi pozitiv la COVID-19 în Botswana. Pacienții ZERO, cum ar veni.

Secvenţierea ulterioară a genomului acestor probe a relevat că ele au fost primele prelevate la care a fost descoperită noua variantă, denumită între timp de OMS varianta Omicron. ”Detectarea a fost tratată ca origine”, s-a plâns ministrul Dikoloti la conferinţa de presă.

După 11 septembrie, noua variantă a fost confirmată în probe prelevate în Africa de Sud începând cu 14 noiembrie. Abia pe 24 noiembrie Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a fost sesizată cu privire la existenţa noii variante de către Africa de Sud. Această ţară a înregistrat în ultimele săptămâni o înmulţire accelerată a cazurilor de COVID-19, iar autorităţile sud-africane recunosc acum că această creştere este provocată de varianta Omicron, detectată aparent la mult timp de când începuse să se răspândească.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.