26 aprilie 2024, 14:07

Botoxul poate afecta creierul

Cârcotașii ar putea să se mulțmească cu acest titlu, și să îl completeze, malițios: ”Ce, mai era nevoie de un studiu pentru asta? Nu vedem atâtea exemple în jur?”. Totuși, este un studiu pe această temă.

Potrivit unor cercetări recente, injectarea botoxului nu numai că paralizează mușchii faciali, dar afectează și creierul celor care primesc procedura.

La studiu au participat zece femei sănătoase, dreptace (vârsta medie = 36,4; interval = 33-40 de ani), fără antecedente de utilizare a toxinei botulinice. Înainte de înscriere, participanții au fost examinați și excluși pentru prezența unor afecțiuni neurologice sau psihiatrice și pentru prezența oricăror factori de risc pentru RMN.

Cercetătorii au constatat unele diferențe între reacțiile înainte și după aplicarea botoxului. Voluntarilor li s-au arătat imagini cu expresii faciale furioase, fericite și neutre, scrie Qubit, din Ungaria.

Înregistrările de dinainte de injecție au fost comparate cu cele de după tratament, care au relevat modificări ale activității în amigdala și într-o parte numită girusul unghiular.

Activitatea diferită a fost cauzată de paralizia mușchilor faciali: în cazurile obișnuite, oamenii imită involuntar expresia facială pe care o văd.

Dacă nu aveți posibilitatea de a face acest lucru sau dacă puteți mișca acești mușchi doar într-un mod mai limitat, comunicarea se schimbă și ea, ceea ce poate însemna, de asemenea, că cei care au urmat tratamentul nu pot experimenta emoțiile celorlalți la fel de viu ca cei care nu au primit botox.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol