28 aprilie 2024, 9:33

BPOC trebuie să fie tratat ca o boală cu impact social major și în România. Pacienții nu sunt tratați corespunzător

8,3% dintre români sunt diagnosticați cu BPOC, conform statisticilor Societății Române de Pneumologie.

România compensează doar 50% tratamentul pentru BPOC/afecțiuni respiratorii.

Pacienții cu BPOC sunt pensionari în proporție de 74%, cu venituri limitate, cu impact direct asupra accesului la medicație.

Pacienții cu BPOC sunt limitați de nivelul de plafonare pe rețetă, specific sublistei B: 330 lei, pentru mulți dintre ei 150 lei fiind o sumă imposibil de suportat, cu atât mai mult cu cât pe aceeași rețetă mai au medicamente și pentru alte afecțiuni cum ar fi cele cardiovasculare.

Din acest motiv acești pacienți nu sunt tratați corespunzător, ceea ce se vede din cifrele la nivel de sistem de sănătate:

  • 33 % dintre pacienții cu BPOC care accesează serviciile medicale spitalicești prezintă o exacerbare acută, cum este cea a lui Traian Băsescu,
  • 43% dintre pacienți primesc îngrijiri medicale peste 8 zile,
  • pacienții cu BPOC stau mai mult în spital: 82% primesc îngrijiri cel puțin 5 zile, față de 61%, în cazul restului pacienților;
  • BPOC are efecte atât asupra plămânilor, cât și asupra inimii: riscul de infarct miocardic este de două ori mai mare în primele 5 zile după o exacerbare moderată a BPOC. Iar riscul de deces crește cu 80% după 2 exacerbări moderate în decurs de 1 an.

BPOC trebuie să fie tratat că o boala cu impact social major și în Romania tratamentul pentru aceasta boală trebuie să fie prioritizat.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol