25 aprilie 2024, 13:32

Bricul „Mircea”, cea mai de preț navă a Marinei Române, va putea fi vizitat. Care sunt orașele privilegiate

Bricul „Mircea”, cea mai valoroasă navă a Marinei Militare Române și locul unde învață sute de studenți, va poposii în premieră, în Tulcea, Galaţi şi Brăila. Acostamentul în orașele de pe malul Dunării face parte dintr-o serie de evenimente organizate cu prilejul a 80 de serviciu în cadrul Marinei Militare Române a navei, anunță Descoperă.

Conform Statutului Major al Forțelor Navale, marinarii militari se vor întâlni cu publicul din trei porturi dunărene – Tulcea, Galați și Brăila, evenimentele fiind adevărate premiere pentru oamenii care vor avea ocazia să viziteze cea mai de preț navă a Marinei Militare Române, care a reușit recordul de a parcurge peste 300.000 de mile marine, de-a lungul timpului, adică de 14 ori lungimea Ecuatorului.

Nava-școală „Mircea” a pornit duminică la drum, pe brațul Sulina, și va naviga în amonte până la Tulcea, acolo unde va avea loc și prima oprire, acostând la ora 15:00. Autoritățile tulcene vor organiza aici o ceremonie, iar pe parcursul șederii Bricului Mircea în portul din Tulcea, gazdele vor organiza și un concert susținut de Muzica Militară a Forţelor Navale, pe faleză, între orele 16.00 – 17.00, urmând ca după ora 19.00 nava să fie vizitată de doritori și curioși.

Sursă Foto: viata-libera.ro

Istoria Bricului Mircea, bijuteria Marinei Militare Române

Primul astfel de tur de instrucție al navei-școală „Mircea” a avut loc în luna iunie a anului 1939 pe Dunăre, iar ultima oprire a fost la Galați.

Bricul Mircea a fost construit în perioada 1938-1939, la Șantierul Naval „Blohm & Woss” din Hamburg, Germania, fiind un velier clasa A tip „Bark”, cu trei arbori (cel mai mare cu înălțimea de 44 de metri deasupra apei) și 23 de vele, cu o suprafață totală de 1.750 mp, potrivit Europafm.

Velierul Navei este folosit de Forțele Navale Române, ca platformă de practică marinărească pentru studenții și elevii militari, dar desfășoară și numeroase activități de diplomație navală, în timpul marșurilor de instrucție.

Motivul pentru care nava a fost botezată „Mircea” are legătură cu reușita istorică a domnitorului Mircea cel Bătrân, care a extins teritoriul Țării Românești până la Marea Neagră.

Sursă Foto: realitateadetulcea.net


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol