16 aprilie 2024, 23:18

Cadourile se pot dărui și DIN VINĂ. Medeea Marinescu și Roxana Niță, despre o campanie împotriva violenței domestice

Știți, poate nu pe propria piele, dar măcar din auzite, ce înseamnă vina. Și cum, de multe ori, ea este frumos ascunsă sub câte un cadou, dăruit tocmai de cel care abuzează de un suflet. De cele mai multe ori așa arată violența domestică. Așa arată abuzul. Nu doar cel fizic, ci și cel psihic, exercitat asupra unei alte persoane.

Pentru victimele violenței domestice, aceste cadouri sunt însă o formă de amăgire, daruri oferite de agresorii lor din vină, prin care adesea le conving să nu părăsească relația toxică în care se află. Agenția Cheil | Centrade și Asociația ANAIS au lansat campania Teatrul Cadourilor Dăruite din Vină, care scoate la lumină această practică nocivă, redată cu ajutorul unor povești reale de violență domestică.

”Doamne, dar ce stă? De ce mai stă lângă el, dacă o bate și o terorizează?”. De câte ori ați auzit aceste întrebări sau chiar le-ați rostit voi înșivă, neînțelegând cum poate o victimă să rămână lângă cel care o abuzează?

Există statistici, care arată că o femeie se întoarce, în medie, de cinci ori la abuzatorul ei, până să se decidă să se rupă definitiv.

Deși există mai multe organizații non guvernamentale care se luptă pentru diminuarea acestui fenomen, per ansamblu în societatea noastră vorbim prea puțin și trecem cu vederea prea ușor abuzul fizic, psihologic sau verbal la care sunt supuse femeile. Este dificil să cuantifici amploarea acestui fenomen în România, având în vedere că de multe ori astfel de situații nu sunt raportate. Un studiu publicat de European Union Agency For Fundamental Rights în 2014 estima că o femeie din patru a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său cel puțin o dată în viață, în România.

Activitatea principală a Asociației ANAIS presupune în principal acordarea de consiliere psihologică și legală a victimelor violenței domestice, dar și implicarea în grupurile de lucru legislative pentru susținerea și inițierea unor noi proiecte de lege care să asigure protecție victimelor.

Până anul trecut, ANAIS oferea și adăpost beneficiarelor, din păcate, din cauza pandemiei, mare parte dintre sponsorizările primite au dispărut, lucru care a dus la închiderea acestui serviciu, motiv pentru care se speră că această campanie de strângere de fonduri va duce la redeschiderea lui. Într-o perioadă unde nu mai există refugiu față de violență din cauza restricțiilor, un astfel de adăpost este esențial.

Pentru campania Teatrul cadourilor dăruite din vină au folosit păpuși primite cadou chiar de victimele asociației, oferite de către agresorii care le foloseau ca gest de împăcare, perpetuând astfel cercul vicios unde le țineau prizoniere în relație crezând că lucrurile se vor îndrepta. Întreaga campanie este un proiect pro bono care s-a bucurat de participarea unei echipe numeroase, de la actori, artiști păpușari, echipele de creație și producție, muzică. Donațiile pot fi făcute direct către asociație sau prin achitarea unor bilete virtuale pentru a viziona piesele pe www.daruitdinvina.ro.

Starul campaniei, actrița Medeea Marinescu, dar și Roxana Niță, director grup de creație de la agenția Cheil | Centrade, sunt invitatele lui Lucian Mîndruță la emisiunea ”Ediția de dimineață” de la Digi 24,  realizată în colaborare cu site-ul editiadedimineata.ro. Îi puteți urmări, de la 10:30 duminică dimineață, discutând deschis despre vină, abuz, victime și despre ce putem face noi, societatea, pentru a pune capăt unui fenomen care capătă proporții îngrijorătoare acum, în pandemie.

Campania despre care discută cei trei este (și) despre daruri-clișeu de la partenerii victimelor violenței domestice. Jucăriile de pluș se numără printre ele. Când vezi un ursuleț de pluș, nu îl asociezi niciodată cu ceva negativ. Suntem obișnuiți de mici cu faptul că aceste jucării aduc zâmbete.

De aceea, cei de la agenția de publicitate s-au gândit să dea viață acestor jucării prin intermediul unor spectacole de teatru de păpuși, creând astfel un context în care te aștepți să zâmbești, dar de fapt ești pus față în față cu realitatea crudă a victimelor violenței domestice.

Așa a apărut Teatrul Cadourilor Dăruite din Vină. Folosind chiar jucăriile aduse de victimele ajutate de asociație, au creat un teatru de păpuși cu 8 mini-spectacole. Fiecare piesă prezintă monologul unui animal de pluș și ilustrează poveștile reale ale femeilor care le-au primit drept cadou, și, în același timp, explică publicului ce înseamnă conceptul de „cadou dăruit din vină”. Toate spectacolele sunt disponibile publicului pe daruitdinvina.ro și pot fi vizionate pe bază de donație.

S-au alăturat campaniei nume mari precum Victor Rebengiuc, Medeea Marinescu, Sandu Gruia, Marius Săvescu, Izabela Neamțu, Dana Tapalagă, Radu Bânzaru și Gabi Bobeș. Dar și parteneri de producție care au lucrat zile și nopți la rând, în condiții de pandemie, pentru realizarea acestor spectacole: echipa de design, animație și scenografie de la Les Ateliers Nomad (Alex, Cezar, Horia, Radu, Ana, Robert, Matei), păpușarii de la Lightwave Theatre Company (Petru, Cristina, Oana), fotograful Adi Bulboacă și dansatorii Răzvan Rotaru și Corina Platon de la Mike’s School of Dance.

Dar cel mai bine ar fi să ascultăm povestea campaniei, precum și multe despre tragediile care au stat la baza acesteia, căci ele marchează destine, urmărind emisiunea realizată de Lucian Mîndruță:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol