27 ianuarie 2023, 13:31

Cum contribuie ceașca ta de cafea la schimbările climatice

Consumul global de cafea a crescut constant în ultimii 30 de ani. Se estimează că se consumă zilnic în întreaga lume în jur de două miliarde de cești de cafea. Această cerere a dus la o diversificare considerabilă a modurilor de preparare a cafelei, inclusiv la crearea capsulelor de cafea.

Hai să fim sinceri, poluarea rezultată din prepararea cafelei acasă reprezintă doar vârful aisbergului. Indiferent de felul în care se prepară cafeaua, producția cafelei este cea importantă fază în emiterea gazelor cu efect de seră.

Înainte de a degusta o ceașcă de cafea, procesul trece prin mai multe etape, începând cu producția agricolă a boabelor de cafea, transportul acestora, prelucrarea, până la încălzirea apei pentru prepararea cafelei sau spălarea ceștilor din care aceasta a fost consumată.

Aceste etape, comune tuturor modurilor în care este preparată cafeaua, consumă resurse și emit gaze cu efecte de seră.

Prepararea cafelei are o contribuție care însumează între 40% și 80% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, scrie The Conversation.

„La nivelul consumatorului, dincolo de reducerea consumului de cafea, evitarea risipirii acesteia și a apei este cea mai eficientă modalitate de a reduce amprenta de carbon a cafelei tradiționale, a celei preparate și a celei solubile”, afirmă echipa de oameni de știință care se ocupă de mediu la Universitatea din Québec, Chicoutimi, Canada.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol