26 aprilie 2024, 17:43

Poți dona sânge sau plasmă? A început o nouă campanie națională

„Familia Strop” anunță că a dat drumul unei noi etape din Campania națională pentru donarea de sânge și plasmă 2021, împreună cu Institutul Național de Hematologie Transfuzională din București și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie din România. Este un proiect ce-și propune să combată deficitul de sânge din unitățile spitalicești din România, prin organizarea unei extinse colecte de sânge și prin susținerea unei puternice campanii de informare și responsabilizare socială.

Ghidul donatorului

Donarea de sânge este un act voluntar, anonim şi neremunerat. Pentru a putea deveni donator de sânge, trebuie să îndeplineşti următoarele condiţîi:

  • Să fii cetăţean român cu domiciliul în România sau cetăţean al Uniunii Europene cu reşedinţa în România.
  • Să ai vârsta cuprinsă între 18-60 ani.
  • Să ai greutatea cuprinsă în intervalul 50- 100 kg pentru femei şi 60 – 110 kg pentru bărbaţi.
  • Tensiunea arterială sistolică să fie între 100 şi 180 mmHg.
  • Să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale.
  • Femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală.
  • Să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării.
  • Să nu se afle sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

 

Înainte de a dona, poţi bea o cană cu ceai sau cafea și poți lua un mic dejun puţin consistent (legume, fructe, fără proteine și grăsimi – fără lapte, unt, carne etc.). Nu fuma înainte şi după donare cu o oră!

 

Drepturile donatorului:

  • Să primeşti rezultatele testelor efectuate pe sângele recoltat: RH; grupă sangvină; hepatita B, C; HIV (SIDA); HTLV (leucemie); VDRL (siffilis); ALT (probe hepatice).
  • O zi liberă de la locul de muncă (în cazul angajaţilor cu carte de muncă) sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării.
  • Decontarea cheltuielilor de transport, dacă ai domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge.
  • Reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun (pentru 30 de zile), dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.
  • Alocaţie de hrană sub formă tichetelor de masă sau o masă post donare la centrul de transfuzii, în valoare de 63 lei.

 

Nu poți depăşi cinci donări pe an pentru bărbaţi şi trei donări pe an pentru femei. Intervalul între două donări este de cel puţin opt săptămâni. La o donare se recoltează 450 ml de sânge, cantitate ce se reface ca volum în câteva ore, iar celular în două săptămâni.

Există beneficii pentru organism: sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte, riscul de paralizie şi accident vascular se reduc cu 30%. Un alt plus este că, în urma donării de sânge, rezistenţa organismului la şocuri creşte, astfel că, dacă vei suferi un accident, reacţia organismului îi va ajuta pe medici, corpul fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui.

Foto: Strop Familia (Facebook)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol