9 mai 2024, 2:40

Cancelarul german pledează pentru extinderea Uniunii Europene

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut sâmbătă extinderea Uniunii Europene, afirmând în cursul unei reuniuni a social-democraților europeni că astfel își va putea exercita mai bine influenţa în afacerile globale, transmite Reuters.

De la preluarea mandatului, Scholz a făcut din extinderea Uniunii Europene cu state din Balcani și alte națiuni o prioritate a politicii sale externe.

Aceasta a devenit şi mai urgentă după invazia rusească din Ucraina, care a devenit candidată la aderarea la UE la începutul acestei veri. „O Uniune Europeană cu 27, 30, 36 de state, cu peste 500 de milioane de cetățeni liberi și egali, își poate exercita și mai mult influenţa în lume”, a spus cancelarul Scholz la congres.

În prezent, UE are 27 de state membre. „Sunt pentru extinderea UE. Faptul că UE va continua să crească spre est este un câștig pentru noi toți”, a spus el.

Extinderea este procesul prin care un stat aderă la Uniunea Europeană după ce a îndeplinit un set de condiții politice și economice.

Orice stat european care respectă valorile democratice ale UE și se angajează să le promoveze poate solicita aderarea la UE.

Criteriile de aderare sau criteriile de la Copenhaga (denumite după reuniunea Consiliului European de la Copenhaga din 1993 care le-a definit) sunt condițiile esențiale pe care trebuie să le îndeplinească toate țările candidate pentru a putea deveni state membre ale UE. Acestea sunt:

    • criterii politice: stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului, precum și respectarea și protecția minorităților
    • criterii economice: o economie de piață funcțională, precum și capacitatea de a face față concurenței și forțelor pieței
    • color: inherit; capacitatea administrativă și instituțională de a pune în aplicare în mod eficace acquis-ul UE (corpul de drepturi comune) și capacitatea de a-și asuma obligațiile care decurg din calitatea de stat membru al UE

Etapele aderării

După ce un stat solicită aderarea la UE și cererea sa este aprobată de toate statele membre ale UE, poate începe procesul de aderare. Deschiderea negocierilor oficiale de aderare necesită acordul tuturor statelor membre ale UE. Aceste negocieri au scopul de a pregăti țara candidată pentru eventuala aderare și de a acoperi toate domeniile de politică ale acquis-ului UE.

După ce se încheie negocierile cu privire la toate domeniile de politică și după ce UE însăși se declară pregătită pentru extindere din punctul de vedere al capacității sale de absorbție, termenii și condițiile de aderare, inclusiv eventualele clauze de salvgardare și dispoziții tranzitorii, sunt încorporate într-un tratat de aderare. Acest tratat necesită aprobarea Parlamentului European și aprobarea unanimă din partea Consiliului înainte să poată fi semnat de toate statele membre ale UE și de țara candidată.

După ce toate părțile contractante ratifică tratatul de aderare în conformitate cu normele lor constituționale respective, țara candidată devine stat membru al UE la data stabilită în tratatul de aderare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol