13 septembrie 2024, 12:35

Care este numărul de cazuri noi de COVID care pune la pământ sistemul sanitar. Ce mai poate face România

După un an și jumătate de pandemie, sigur că veștile (proaste și foarte proaste) care vin referitor la ea vă agasează. Parcă nimic nu funcționează, parcă totul e exagerat, parcă vrea cineva să se vorbească numai despre asta, parcă încep să devină frecventabili susținătorii teoriilor conspirației, nu? Am obosit cu toții de la atâta pandemie, acesta este adevărul. Cu toate astea, realitatea din teren este chiar îngrijorătoare. Și termenul ar putea fi blând.  La ora asta, estimările experţilor sunt înspăimântoare: 8.000 de cazuri pe zi, peste zece zile, şi chiar 15.000, în octombrie, dacă nu se iau măsuri.

Haideți să vedem cum am ajuns aici. Să gândim la rece, neinfluențați de susținătorii sau contestatarii COVID, de parcă așa ceva poate exista cu adevărat! E ca și cum un electrician ar susține că nu există curentul electric. Așa și cu cei care ”nu cred în COVID”…

Există matematica, și ea poate să ne ajute să facem grafice și calcule, deci previziuni. Matematica ne arată, în cifre negru pe alb, că stăm prost deja, pentru data din calendar la care ne aflăm. Avem un număr îngrijorător de mare de cazuri noi de îmbolnăvire de COVID-19 la nivel național. OK, veți spune că numărul de îmbolnăviri nu trebuie să sperie, căci majoritatea cazurilor sunt de forme ușoare sau spre medii.

Un pic de logică

Logica trebuie să vă spună că un număr din ce în ce mai mare de cazuri atrage după sine și un număr din ce în ce mai mare de cazuri grave. Și unde ajung cazurile grave, decât în spitale? Ce înseamnă asta? Înseamnă blocarea activității normale a unui spital care se ocupă de n domenii ale medicinei. Blocarea secțiilor de terapie intensivă, suprasolicitarea personalului medical, suprasolicitarea aparaturii, cheltuieli de n ori mai mari decât normal, într-un sistem care și așa se plânge de subfinanțare.

Despre asta este vorba. Despre sistem. Care are un punct nevralgic, un punct de la care mai încolo nu mai poate rezista. Clachează.

Deputatul PSD Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a susţinut joi că România are o rată a transmiterii coronavirusului de 1,26, fiind pe locul doi în Europa, după Slovacia. Motivul îl reprezintă faptul că majoritatea populației nu s-a vaccinat, a precizat acesta.

„E clar că România are o problemă majoră în raport cu celelalte ţări. Această transmitere se întâmplă la o populaţie care este protejată în mică măsură. Dacă noi avem 30-32% din populaţie vaccinată, la care se mai adaugă 10-15 procente maxim de persoane care au trecut prin boală, în mod evident mai mult de jumătate din populaţia ţării este vulnerabilă. Chestiunea asta înseamnă că această populaţie vulnerabilă este la risc să ajungă în spital, să facă complicaţii, să aglomereze secţiile de terapie intensivă şi să facă greu gestionabil sistemul de sănătate”, a afirmat acesta.

Deja ESTE presiune la Terapie Intensivă. Peste 95 la sută dintre cei care au pierit în ultima săptămână erau nevaccinaţi. Aşa că autorităţile discută de obligativitatea vaccinării sau testării contra cost pentru personalul din sectoare esenţiale.

Pragul de 4.000 de cazuri noi pe zi, atins anul trecut la jumătatea lui octombrie, a fost deja depăşit. Sunt de aproape patru ori mai multe infectări noi decât exact acum un an. La numai câteva zile de la începerea școlii, avem deja o explozie a numărului de cazuri noi.

Atunci erau sub 500 de bolnavi în stare gravă. Acum sunt aproape 700, iar paturile de ATI se ocupă rapid peste tot. Marea majoritate – nevaccinaţi. Iar numărul cazurilor noi cauzate de varianta Delta creşte accelerat în toată ţara.

„Pe o curbă exponenţială cu o rată de dublare la zece zile, va dura zece zile să ajungem de la 4.000 de cazuri pe zi la 8.000 de cazuri pe zi. Este absolut inevitabil. (…) Un vârf la 15.000 de cazuri la începutul lunii octombrie ar fi devastator pentru spitale. (…) Vaccinarea este o soluţie incomparabil mai bună. (…) Opţiunea ta de a nu te vaccina este automat o opţiune să te infectezi în valul Delta. Îmi pare rău că eşti minţit de negaţionişti. Te vei infecta!”, explică, pentru stiri.tvr.ro, dr. Octavian Jurma, medic și cercetător.

Într-o postare în pagina sa de Facebook, în ziua deschiderii anului școlar, Octavian Jurma explica și cum am ajuns în situația de acum. Da, dur, cum știe să o facă de fiecare dată, dar lucid, realist:

„Fals sentiment de siguranta” este din pacate termenul care descrie nu doar starea noastra de acum 60 de zile ci si starea noastra actuala. Bruma de speranta ca vom avea un scurt platou a fost spulberata in week-end si acum numerele vor creste atat de repede incat nu le vom putea procesa mental si emotional in timp real.
La socul produs de numarul mare de imbolnaviri si decese se va adauga socul psihologic ca relaxarea nu este o masura de preventie asa cum ne asigurau autoritatile in vara.
Negationismul autoritatilor ne-a infectat pe toti intr-o masura mai mare sau mai mica. Toti am vrut sa credem minciunile lor. Tocmai de aceea acest val va fi foarte greu de gestionat nu doar medical, dar si mental si emotional. La asat se adauga si povara imbolnavirilor in randul minorilor de care nu voi vorbi astazi.
Noi culegem acum ce am semnat in vara, nu ce au semanat vecinii nostri in vara. Degeaba facem ce fac ei azi, daca nu am facut ce au facut ei ieri. Iar ei s-au vaccinat ieri cu vaccinul de care noi nu am avut nevoie, ca doar suntem neam de supermani.
Daca esti pe sinele unui tren, lumina care vine spre tine poate fi luminita de la capatul tunelului sau farul locomotivei. Urmeaza sa ne loveasca locomotiva COVID-19 tocmai pentru ca am crezut politicienii care insista si acum ca suntem pe drumul cel bun si se vede luminita de la capatul pandemiei.
Evident, daca ei au dreptate nu are rost sa luam masuri de preventie care deranjeaza petrecerea generala din Romania in prag de alegeri, tocmai cand urmeaza sa ni se aleaga un nou jupan.

Sigur, mulți îl vor înjura. Poate că și pacienții care suferă de alte maladii decât COVID-19, care se vor trezi în aer, căci spitalele nu îi vor mai putea primi – din nou! – din cauză că nu vor putea face față situației.

”Din pacate vom avea [din nou] scoli inchise in orase importante dupa doar 2 saptamani de scoala in ciuda ridicarii pragului de la 1 la mie la 6 la mie.
Ne situam inca in interiorul intervalului de predictie definit la inceputul lunii august de scenariul cel mai optimist (varf la 6,000 de cazuri pe zi) si cel mai pesimist (varf la 8,500 de vazuri pe zi) dar valorile din aceasta saptamana strapung deja pragul superior si e posibil ca in saptamana viitoare sa ne instalam in scenariul cel mai pesimist.
Vom avea o ideea mai buna daca acesta evolutie este o modificare de trend sau o anomalie doar catre finalul saptamanii. Impactul scolilor il vom putea evalua doar la finalul lunii septembrie”, scrie acesta într-o altă postare la Facebook.


În următoarele luni, acolo unde există aglomerări de persoane, unde există interacțiune crescută și expunere frecventă la multe persoane, aproape nicio persoană care nu are niciun fel de imunitate nu va scăpa fără infecție. (…) Vorbim de fapt de pierderi de vieți omenești, și astea se previn doar prin vaccinare”, spune dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Și de aici începe discuția despre posibilitatea introducerii obligativității imunizării, cel puțin pentru unele categorii, care este acum în discuție.

Nu trebuia să ajungem aici, cu siguranță. Trebuia să fim lucizi, să cântărim și să nu ne gândim doar la noi, la fiecare în parte, și nu la un tot, la comunitatea din care facem parte. Să fim solidari și să ne gândim că poate nouă ni se va întâmpla să avem nevoie de un spital, și să nu avem acces la servicii medicale, pentru că nu suntem imunizați suficient, la nivel național, și de aceea sistemul medical e în colaps. Nici nu îi trebuie mult – la vreo 10.000 de cazuri noi pe zi ne putem lua adio de la normalitatea și așa precară a acestuia.

Dreptul celui care nu vrea să se vaccineze încetează acolo unde începe dreptul meu care vreau să mă vaccinez. Să nu vină el să mă infecteze. (…) Să nu vină să-mi pună mie în pericol viaţa prin refuzul lui de a se vaccina. (…) Nu numai viaţa lui este protejată de Constituţie, ci şi viaţa mea”, spune  Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR, citat de stiri.tvr.ro.

La deschiderea şcolilor, mai puţin de 30 la sută din populaţia rezidentă era vaccinată, foarte departe de ţinta de zece milioane anunţată, care ar fi ferit spitalele de o avalanşă de cazuri grave şi de decese. Aşa că la guvern se discută de obligativitatea vaccinării sau a testării săptămânale, contra cost, pentru personalul din sectoare esenţiale, precum cei din sănătate, educaţie, poliţişti, pompieri sau jandarmi.

Propunerea a venit de la fostul ministru Nelu Tătaru, acum consilier al premierului: „Se propune acest lucru în contextul în care avem o creştere. În două zile am avut o dublare a numărului de cazuri, a numărului de decese şi din 155 de copii, zece sunt la Terapie Intesivă. Este datoria noastră a face ceva că să terminăm această pandemie”.

Între timp, guvernul a discutat deja în primă lectură un proiect de ordonanţă de urgenţă care introduce testarea contra cost a personalului din centrele rezidenţiale, relatează sursa citată.

Potrivit documentului, angajaţii care nu prezintă dovada vaccinării sau a trecerii prin boală şi nu au o adeverinţă medicală care să ateste că le este contraindicată vaccinarea  trebuie să prezinte săptămânal rezultatul negativ al unui test PCR sau al unui test rapid, pe care trebuie să şi-l achite. Altfel nu vor mai avea voie să intre în centre şi să se îngrijească de beneficiari.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol