2 mai 2024, 18:54

Care sunt alternativele fumătorilor? Ce poate face statul pentru ei? ”Pastila de (dez)informare”, de la Digi24 oferă posibile răspunsuri

În 2020, la nivel mondial au fost consumate aproximativ 5 trilioane de țigări (sursa: Global cigarette consumption from 1880 to 2020). Nu mai trebuie să vorbim despre cât de periculoase sunt – statul român face deja de mulți ani eforturi să ne informeze privind riscurile asociate țigărilor.

În acest episod al ”Pastilei de (dez)informare”, de la Digi24,  sunt explorate alternativele aflate la dispoziția fumătorilor. Conceptul de harm reduction, adică reducerea efectelor negative ale fumatului, arată că dispozitivele de vaping sau dispozitivele de încălzire a tutunului pot deveni alternative pentru fumători.

Țigările electronice, deși conțin nicotină, sunt mai puțin dăunătoare pentru fumători, în principal pentru că acestea nu produc gudron și monoxid de carbon —- adică fix substanțele care cauzează bolile asociate fumatului.. Datele din prezent indică faptul că aerosolul generat de dispozitivele de vaping nu conține același număr de chimicale dăunătoare precum fumul unei țigări (sursa About Electronic Cigarettes (E-Cigarettes) | Smoking and Tobacco Use | CDC).

Sarah Jackson, cercetător University College London, spune: ”Auzim opinii potrivit cărora vapatul este foarte periculos, ceea ce este total opus față de adevărul rezultat din cercetarea științifică.

Pot exista cazuri izolate cauzate de consumul de produse ilicite, care a provocat reacții adverse puternice. Astfel de cazuri se bucură foarte mult de atenția presei, în schimb un consumator obișnuit care utilizează țigări electronice și reduce astfel riscurile asociate fumatului nu reprezintă un subiect interesant”.

Studiile afirmă că țigările electronice sunt o metodă prin care fumătorii se pot lăsa de acest viciu. O cercetare indică faptul că produsele alternative care conțin nicotină i-au ajutat pe oameni să renunțe la fumat pentru cel puțin șase luni. (sursa Can electronic cigarettes help people stop smoking, and do they have any unwanted effects when used for this purpose? | Cochrane)

Mai mult, Serviciul Britanic de Sănătate Publică spune că „persoanele care au folosit țigări electronice pentru a renunța la fumat, precum și un sprijin personal de specialitate, au de două ori mai multe șanse de reușită decât persoanele care au folosit alte produse de înlocuire a nicotinei, cum ar fi plasturii sau guma de mestecat”. (sursa Using e-cigarettes to stop smoking – NHS)

Așadar, nu nicotina este substanța care dăunează grav sănătății, ci, mai degrabă, cele eliminate în timpul arderii tutunului. Totuși, este important ca și statele să ajute consumatorii să se lase de fumat.

Clive Bates, Director Counterfactual Consulting: ”Sper că oamenii care în prezent fumează, care consumă nicotină, care nu pot renunța sau nu vor să renunțe să facă trecerea de la produse cu ardere, unde nivelul de toxicitate este ridicat, la produse care nu implică ardere, precum produse care încălzesc tutunul sau produse pentru uz oral. În acest caz, nivelul de risc va fi semnificativ redus”.

Ca aceasta trecere să se întâmple nu depinde doar de produse sau de consumatori, ci și de cadrul de reglementare, de cadrul fiscal și chiar de opiniile exprimate în spațiul public.

Dacă experții în sănătate spun că nu există nici o reducere a riscului, dacă guvernul nu promovează acest concept, atunci consumatorii nu vor alege produsele alternative, deoarece sunt fie confuzi, fie nu văd nici un beneficiu. Nu doar producătorii, produsele și consumatorii poartă răspunderea în această chestiune, ci toți cei care pot avea un rol în determinarea viitoarelor alegeri.

Deși indicat este să nu fumezi, pentru cei care se luptă cu această dependență, țigările electronice sau dispozitivele de încălzire a tutunului reprezintă o variantă mai puțin nocivădecât țigările.

Urmăriți ”Pastila de (dez)informare” la Digi24, la oră de maximă audiență, de joi până luni, dar și în pagina de YouTube a emisiunii, dar și aici:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol