23 ianuarie 2021, 19:41

Care sunt specialitățile medicale cu cel mai mare risc pentru noul coronavirus. Una poate surprinde

Medicul din China care a anunțat apariția noului coronavirus înaintea autorităților, avertizând o lume întreagă asupra epidemiei și care a murit din cauza Covid-19, era oftamolog, specializat în glaucom.

Li Wenliang nu era nici medic de medicină de urgență, nici de terapie intensivă, cei din prima linie în lupta cu SARS-CoV-2. A murit după ce a contractat virusul de la un pacient asimptomatic, scrie medscape.com.

Studiu

Un studiu recent și-a propus recent să afle care sunt specialitățile medicale cu cel mai mare risc pentru noul coronavirus și dacă oftalmologia se află printre acestea.

Medicul Royce Chen, șeful programului de rezidențiat pentru oftalmologi de la Universitatea Columbia Irving Medical Center din New York, a făcut un sondaj pe acest subiect.

Rezultatele sondajului arată că, dintre toți medicii rezidenți care au lucrat în New York între martie și aprilie 2020, medicii din ATI, medicina de urgență și oftalmologie aveau cel mai mare risc de Covid-19.

Grupul de cercetare a avut puține resurse care să-i ajute pe cercetători să decidă cum să-și protejeze cursanții.

„Am avut foarte puține informații cu care am lucrat. Simultan, în timp ce guvernul începea să furnizeze directive despre distanțarea socială, existau rapoarte din China care ne spuneau că boala este extrem de contagioasă și nu știam cum să protejăm lucrătorii medicali”, a spus Royce Chen.

Trei specialități

Potrivit site-ului medscape.com, Chen a încercat separarea medicilor rezidenți în grupuri mai mici pentru a reduce numărul de persoane la care au fost expuși aceștia și efectuarea de verificări zilnice a stării de sănătate.

Oricine din rândul medicilor prezenta febră, tuse sau alte simptome era izolat imediat până la rezolvarea simptomelor. Nu se știe însă dacă medicii rezidenți din anumite specialități sunt mai feriți decât alții, a ținut să precizeze Chen.

Potrivit studiului său, care a inclus peste 2.300 de medici rezidenți din 24 de specialități medicale, nivelurile cele mai ridicate de risc pentru coronvirusul SARS-CoV-2 îl dețin trei specialități.

,,Două dintre cele trei, anestezia și medicina de urgență, era de așteptat să fie pe listă. Oftalmologia a fost însă surprinzătoare – cel puțin la prima vedere. Asta pentru că pacientul și medicul erau la mai puțin de 2 metri distanță și nici unul dintre ei nu purta mască la începutul lunii martie”, a spus Chen.

Risc ridicat de-a se infecta cu SARS-CoV-2

Nasul și gura sunt căi de expunere evidente, dar cercetările recente arată că infecția se poate răspândi și prin ochi.

La jumătatea lunii martie, Academia Americană de Oftalmologie a recomandat încetarea celor mai multe îngrijiri medicale din sfera oftalmologică neurgente, dar de atunci a emis îndrumări privind reluarea intervențiilor chirurgicale selective.

Statistic vorbind, oftalmologii fac parte din categoria cea mai expusă la infectare, după medicii din secțiile de Infecțioase, Terapie Intensivă și ORL-iști.

Protocoalele de examinare oftalmologică în perioada pandemiei impun purtarea obligatorie a măștii de protecție de către personalul medical și în special de către medicul oftalmolog, a halatelor sau salopetelor, a ochelarilor de protecție, a mănușilor de protecție și a ecranelor de protecție ale aparatelor de examinare.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.