2 septembrie 2023, 18:31

Case și vieți distruse la Crevedia. Oamenii afectați de explozii au avut acces la proprietățile lor

La șase zile după tragedia din Crevedia, cei rămăși fără locuințe în urma exploziei s-au putut întoarce la ceea ce a mai rămas din casele lor. Pentru unii nimic, pentru că acestea au fost rase de pe fața pământului. Prin ochii oamenilor care au rămas fără agoniseală, dezastrul este apocaliptic. Iar imaginile filmate de echipa Știrilor TVR arată că descrierea nu este deloc exagerată.

Constantin Gavrilă, localnic cu locuinţa distrusă de explozie: Faptul că ne-a culcat la pământ pare că a fost salvatoare. Soția mea a rămas la pământ, eu nu am putut să o ridic.

Domnul Gavrilă își amintește și acum cu groază de momentul exploziei. Și el, și soția sa au scăpat ca prin minune, doar cu câteva arsuri. Locuința, în schimb, i-a fost complet distrusă. Azi a avut voie să revină la ce a mai rămas din … acasă. Și a văzut ruinele cu ochii lui.

Casa se afla chiar gard în gard cu stația GPL care a explodat. Totul în jurul ei este complet ars, iar mai multe construcții au fost rase de pe fața pământului.

Constantin Gavrilă, localnic cu locuinţa distrusă de explozie: Ce a rămas la mine e că n-a rămas nimic. Nici la ei nu a rămas, nici la vecini. Vedeți dezastrul.

În situația domnului Gavrilă sunt zeci de vecini care se întreabă când vor veni ajutoarele aprobate de Guvern, în valoare de la 1500 până la 10 mii de lei.

Până acum, păgubiții spun că au fost contactați doar de prieteni și de către câțiva consilieri locali care i-au întrebat de sănătate. Primarul le-ar fi cerut să evite să vorbească cu presa.

Ce să simt? Furie, ură. Ce să simt când autoritățile locale nu se implică deloc?

Când a pocnit, s-a luminat tot cerul. A ieșit nora mea cu băiatul să mă ia târâș, să fugim în sat.

Când m-am dus în curte am văzut toate geamurile sparte de la cap la cap.

Tot astăzi, cei doi soți care și-au pierdut viața în urma exploziei au fost preluați de rude pentru a fi îngropați creștinește.

La șase zile după tragedia de la Crevedia, în urma căreia trei oameni au murit și peste 50 au fost răniți, anchetele sunt în plină desfășurare. În timp ce localnicii au început să se întoarcă în casele distruse de explozii, polițiștii și procurorii au descoperit probe noi și verifică ce conțineau cisternele. Există suspiciuni că ar putea fi un amestec periculos.

Pentru prima dată, presa a avut acces la doar câțiva metri de locul unde au avut loc exploziile de la stația GPL ilegală din Crevedia. Sunt imagini apocaliptice pe câteva sute de metri – case complet distruse sau afectate parțial.

Potrivit autorităților, în acest moment nu mai există pericol de explozie. Jandarmii au verificat întreaga zonă distrusă pentru a găsi probe care i-ar putea ajuta pe anchetatori.

Între timp, se face și o evaluare a pagubelor în gospodăriile afectate. O casă de lângă stația GPL a fost distrusă în întregime.

Procurorii au luat și mostre de gaz din cisternele care nu au explodat pentru a verifica dacă patronii nu amestecau GPL cu un gaz de calitate inferioară. Dacă suspiciunea se confirmă, va fi deschis un al cincilea dosar penal, pentru evaziune fiscală.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol