23 aprilie 2024, 11:10

Cât durează să iasă alcoolul din organism

Alcoolul este o moleculă mică, solubilă în apă, care este absorbită relativ puțin în stomac și în cantitate mai mare în intestinul subțire și distribuită liber în întreg corpul.

Efectele unei băuturi sunt resimțite după 15-45 minute de la ingestie, variind în funcție de sex, compoziția corpului, cantitatea de alcool consumată, prezența alimentelor odată cu alcoolul și capacitatea ficatului de a produce enzimele care procesează alcoolul. Unii bărbați cred că se pot trezi repede dintr-o beție, însă fiziologia spune o altă poveste. Procesarea alcoolului în organism este una dintre cele mai previzibile reacții chimice din corp – fiecare persoană elimina alcoolul la aceeași rată.

Experții britanici au calculat de câte ore este nevoie pentru ca o băutură să nu mai “lase urme” în organism. Indicat ar fi ca după o seară scăldată în băutură șoferii să aștepte 12 ore înainte de a se urca din nou la volan, pentru a fi siguri că tot  alcoolul s-a evaporat. Totuși, conform thesun.co.uk, nu durează chiar atât de mult, asta dacă te rezumi doar la un pahar. Iată câteva exemple:

După un lager de bere trebuie să aștepți minim trei ore şi jumătate ca alcoolul să se elimine. În cazul unui gin simplu sau a unui pahar de şampanie – două ore şi jumătate.

O vodcă dublă, un cocktail sau un cidru – patru ore.

Dacă bei mai mult, nu trebuie să te urci la volan şi trebuie să dormi pentru a metaboliza alcoolul.

Așadar, chiar dacă ești la o petrecere și ești tentat să iei și tu un pahar cu ceva, căci altfel parcă nu te distrezi, nu uita de variantele de bere sau cocktailuri fără alcool, care sunt la fel de bune.

Cât timp după ce ai băut poate fi detectat alcoolul în organism?

În funcție de testul utilizat, timpul de detectare al alcoolului în organism poate varia:

  • Sânge: 6-12 ore
  • Respirație: 24 ore
  • Urină: 12-48 de ore
  • Salivă: 48 ore
  • Par: până la 90 zile

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol