8 decembrie 2024, 10:57

Ce efectele negative are zahărul și cum putem renunța la dulciuri

Efectele zahărului asupra noastră sunt extrem de negative. Acesta nu provoacă doar îngrășarea, ci și un dezechilibru al întregului organism. Aceste dezechilibrări produc: depresie, anxietate, iritabilitate, nervozitate, diminuarea memoriei, scăderea puterii de concentrare, dureri de cap, confuzie, incapacitatea de a lua decizii, amețeli, un comportament antisocial etc., și cel mai des întâlnit simptome, oboseala cronică și lipsa de energie.

Potrivit celor de la descopera.ro, Paul van der Velpen, directorul serviciului de sănătate din Amsterdam, consideră că zahărul este la fel de nociv precum tigara: „Poate că pare ceva exagerat sau cam tras de păr, totuşi zahărul este cel mai periculos drog al vremurilor de azi şi este uşor de obţinut. La fel ca pachetele de ţigări, şi băuturile răcoritoare şi dulciurile ar trebui să poarte mesaje de avertizare, care să arate că zahărul provoacă dependenţă şi dăunează sănătăţii”.

Creierul nostru răspunde la stimulii dați de zahăr, ducând la creșterea dopaminei și serotoninei, precum și în cazul cocainei sau oricărui alt drog. Prin urmare, corpul va cere să alimentezi cu o cantitate mai mare decât cea de dinainte.

sursa: facebook.com

Ce schimbări se produc din cauza dulciurilor ?

  • afectează ochii, favorizând apariția retinopatiei
  • afectează dantura, încât aciditatea din gură crește de 100 de ori mai mult, predispunând astfel dinții la carii
  • afectează inima și aparatul circulator, producând schimbarea funcției trombocitelor și determinând aderarea lor la peretele vascular și crescând incidența hipertensiunii arteriale, a aterosclerozei, a palpitațiilor și a cardiopatiei ischemice
  • afectează aparatul digestiv, alcalinizând sucul gastric și provocând inflamarea duodenului și creează un mediu propice dezvoltării infecțiilor cu E Coli (o bacterie care se găsește frecvent în intestinul inferior al organismelor cu sânge cald)
  • afectează activitatea fagocitară (de „mâncare” a germenilor) a celulelor albe din organism
  • afectează capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor
  • provoacă afecțiuni cutanate, în special acneea
  • provoacă afecțiuni ale vezicii biliare
  • organismul va secreta insulină, care produce consumul de energie, ducând mai departe la senzația de foame
  • provoacă senzația de oboseală, din cauza faptului că nu primește suficienți nutrienți, necesari pentru energie

    sursa: eva.ro

Sugestii despre cum putem renunța la dulciuri:

  • consumă fructe proaspete și cât mai colorate, însă, nu le cumpăra pe cele care sunt colectate dintr-o țară foarte îndepărtată
  • înlocuiește zahărul cu îndulcitori naturali glicemici, cum ar fi: ștevia, mierea, siropul de agave, evitați totuși îndulcitori, precum: aspartamul, malitolul și sorbitolul, ele fiind dăunătoare organismului și creierului
  • exclude desertul cu exces de zahăr și alege o salată din fructele cu un indice glicemic scăzut, cum ar fi: merele, zmeura, murele și afinele.
  • un fresh de fructe îți va tăia pofta de dulce
  • înainte de a cumpăra orice produs, este nevoie să citești cu atenție eticheta
  • creează noi rețete ce conțin doar produse naturale și sănătoase
  • când organismul vrea zahăr înseamnă că are nevoie de energie, așadar, încercă să te odihnești 7-8 h pe zi

Totul se leagă de gândirea noastră. Chiar dacă este greu să ne abținem la început, în timp nevoia de zahăr nu va mai exista.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol