3 mai 2024, 3:39

Ce s-a întâmplat vineri la Koln. Sau despre cum este să te trezească muezinul în Germania VIDEO

Ai ajuns la hotel, rupt de oboseală după un zbor cu turbulențe, întârzieri în aeroporturi, apoi participarea la un workshop pentru care ai și sosit la Koln, în Germania. Unul dintre marile orașe ale Germaniei europene, al cărui simbol a fost, până azi, superba sa catedrală. Domul din Koln este un monument istoric și de arhitectură, catedrală a Arhiepiscopiei romano-catolice de Köln, una din cele mai vechi episcopii din Germania. Patronul protector al domului este Sfântul Petru. Această catedrală este cea mai mare biserică din Germania și este considerată a fi și cea mai mare din Europa de Nord, și una dintre cele mai mari din lume.

Ești în Germania, într-un hotel din Koln, și brusc un sunet neașteptat te face confuz. Parcă veniseși în Germania, nu în Turcia? Ești la Istanbul?

Cam așa a fost vineri la Koln. Și va fi de-acum înainte. Căci la Koln se află și cea mai mare moschee din Germania.

Cea mai mare moschee din Germania va avea dreptul să transmită în după-amiezile de vineri chemarea la rugăciune în difuzoare, în urma unui acord între oraşul Koln şi comunitatea musulmană, a anunţat luni municipalitatea, relatează merkur.de.

Toate cele 35 de moschei din Koln vor avea de acum permisiunea să transmită chemarea la rugăciune timp de până la cinci minute în după-amiezile de vineri, între prânz şi ora 15:00, în cadrul unei iniţiative locale. Aceasta include şi Moscheea Centrală din Koln, care s-a deschis în 2018 după ce a devenit o ţintă a sentimentului antimusulman al partidelor de extremă-dreapta, în special în urma afluxului de solicitanţi de azil din 2015-2016.

„A permite chemarea muezinului este, în opinia mea, un semn de respect”, a scris pe Twitter primărița din Koln, Henriette Reker.

Aproape 4,5 milioane de musulmani trăiesc în Germania, fiind cel mai numeros grup religios minoritar.

Chemarea la rugăciune se va adăuga clopotelor Catedralei din Koln, cea mai mare biserică gotică din nordul Europei, cu sunete ce vor fi auzite de persoanele care ajung în principala gară feroviară din oraş, a spus primărița.

Foto: unsplash.com

Foto: unsplash.com

„Asta arată că diversitatea este apreciată şi trăită în Koln”, a adăugat primarul.

În timpul controversei privind construcţia acestei mari moschei, susţinătorii proiectului au dat asigurări opiniei publice că lăcaşul de cult nu va transmite zilnic chemarea la rugăciune, care se aude de cinci ori pe zi în ţările musulmane.

Municipalitatea a precizat că moscheile care vor să transmită chemarea la rugăciune în după-amiezile de vineri vor trebui să respecte limitele volumului din difuzoare şi să notifice vecinii în avans.

În plus, trebuie numită o persoană de contact pentru fiecare cartier care trebuie să se ocupe de anchete și reclamații. Proiectul ar trebui finalizat și discutat după doi ani, potrivit Merkur.de.

Cu toate astea, vineri a fost protest în fața moscheii celei mari din Koln. Semn că nu oricine în Germania acceptă ideea că în afara clopotelor catedralei care a făcut orașul celebru mai poate răsuna ceva la fel de puternic, pentru a trezi populația din reverie.


În tabloidul Bild, „expertul în islam” israelian Ahmad Mansour susține că aceasta nu are legătură cu libertatea religioasă. „Administratorii moscheii doresc vizibilitate. Ei sărbătoresc muezinul ca o demonstrație de putere asupra cartierului lor”, susține Mansour.

Și unele părți din Uniunea Creștin Socială (CSU) resping eventualele experimente pe acest model. ”În orice caz, în Bavaria nu dorim astfel de tentative, căci ele nu fac parte din tradiția noastră occidentală”, a spus vicesecretarul general Florian Hahn, citat de merkur.de.

Foto: Zentralmoschee - Köln

Foto: Zentralmoschee – Köln


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol