30 aprilie 2024, 19:59

Ce știți despre detox-ul digital?

Iar stă copilul pe mobil. În mijloacele de transport în comun toată lumea e cu nasul în mobil. Chiar și la cinema vezi ecrane iluminate. Sunt semne de dependență. Ar trebui să existe și un leac, nu?

În era dispozitivelor mobile de comunicații, tot mai mulți oameni se plâng de epuizare. Practic, utilizarea excesivă a telefoanelor și a tabletelor poate da un grad uriaș de dependență, mai ales în rândul adolescenților și tinerilor.

În aceste situații, psihologii recomandă detoxifierea digitală, o pauză de la lumea virtuală, și mai mult timp petrecut în cea reală, inclusiv exerciții fizice și plimbări în natură.

Un detox. Sau dacă vreți un alt termen la modă, un fasting digital.

Renunțarea la telefon, măcar pentru câteva ore, imbunătățește starea de bine, calitatea somnului, dar și relațiile sociale, spun specialiștii.

Pericol

Psihologii susțin că dependența de tehnologii și rețele sociale poate fi extrem de periculoasă, la fel ca cea de substanțe psihoactive. Aceasta este devastatoare mai ales în rândul copiilor și tinerilor, pentru că provoacă suprastimularea creierului, dar și dificultăți de învățare.

Asupra organismului, orele în exces petrecute pe dispozitive digitale pot duce la tulburări grave de somn și chiar la obezitate. Studiile arată că reducerea utilizării chiar și cu 30 de minute pe zi îmbunătățește semnificativ starea de bine.

Simptome

Printre simptomele dependenței digitale se numără verificarea telefonului în mod frecvent, compulsiv, pierderea noțiunii de timp petrecut pe rețele de socializare, simptome de sevraj ca anxietate, neliniște, agitație, iritabilitate, în lipsa accesului la internet. Recuperarea din dependență este posibilă, dar… nu este ușoară.

Radu Leca, psiholog, spune: Detoxul are legătură mare cu modul în care o persoană poate renunta parțial sau total la utilizare tehnologiei. Se face pe etape, prima terapie în aer liber, a doua evaluare la început de drum făcută de un psiholog.

Specialiștii recomandă detoxifierea digitală prin renunțarea treptată la utilizarea dispozitivelor, dar mai ales prin sport și activități de petrecere a timpului în natură, în preajma familiei și prietenilor.

Sursă Știrile TVR


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol