1 iunie 2023, 8:58

Ceapa, marfă de contrabandă. Țara în care costă de trei ori mai mult decât carnea de pui

O știre care ar putea da fiori consumatorilor înrăiți de ceapă, pentru care nu există mâncare fără aceasta și care apreciază inclusiv dulceața din ceapă. Există o țară în care aceasta a ajuns marfă de contrabandă. Banala ceapă este un ingredient-cheie în bucătăria filipineză, ca în multe alte bucătării din lumea asta. Dar acum, leguma s-a scumpit extraordinar de mult, ajungând să coste de aproape de trei ori mai mult decât puiul, în Filipine.

Ceapa roșie și albă s-a vândut luni cu până la 600 de pesos filipinezi (11 dolari) pe kilogram, comparativ cu 220 de pesos (4 dolari) pe kilogram pentru pui, potrivit Departamentului Agriculturii, scrie CNN. Chiar și pieptul de vită este cu 30% mai ieftin decât ceapa.

Creșterea vertiginoasă a prețurilor vine după ce o serie de taifunuri puternice au lovit Filipine anul trecut, dăunând recoltelor în valoare de zeci de miliarde de pesos. Țara din Asia de Sud-Est s-a confruntat cu creșterea inflației în ultimele luni, prețurile de consum crescând cu 8,1% în decembrie, atingând un maxim din ultimii 14 ani, potrivit Autorității de Statistică din Filipine.

Ceapa a devenit o marfă “de lux”, astfel că este introdusă ilegal în țară.

În 23 decembrie, ofițerii vamali au confiscat ceapă albă în valoare de 310.000 de dolari, ascunsă într-un transport de îmbrăcăminte, potrivit agenției naționale de știri filipineze. Cu două zile mai devreme, confiscaseră ceapă roșie din China, în valoare de 364.000 de dolari, găsită între produse de patiserie.

Președintele Ferdinand Marcos Jr. a spus că speră să găsească o modalitate de a vinde ceapa de contrabandă pentru a „reduce problemele de aprovizionare” cu care se confruntă țara.

Șeful statului a aprobat importul a 21.060 de tone de ceapă în această săptămână, transportul fiind așteptat să sosească până pe 27 ianuarie, potrivit CNN Filipine.

„Una dintre cauzele inflației din țară este creșterea prețurilor la ceapă, așa că am decis să recomandăm importul de ceapă”, a spus un oficial din Departamentul Agriculturii pentru CNN, adăugând că filipinezii consumă aproximativ 20.000 de tone de ceapă în fiecare lună.

Sursa foto: pexels.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol