3 ianuarie 2023, 22:19

Cel mai puternic cutremur din ultimii 2 ani și jumătate, în România. Reguli de protecție, în caz de seism

Joi dimineață, în România s-a produs un cutremur de pământ cu magnitudinea de 5,4, în zona seismică Vrancea. Este cel mai puternic cutremur de pământ care se produce la noi în țară în ultimii 2 ani și jumătate.

Cutremurul s-a produs la 72km NE de Ploiesti, 73km E de Brasov, 117km V de Braila, 120km V de Galati, 122km N de Bucuresti, 123km S de Bacau, 148km NE de Pitesti, 187km N de Ruse, 187km E de Sibiu, 203km SV de Iasi.

Iată câteva sfaturi, câteva reguli de protecție, în caz de cutremur, de care fiecare dintre noi ar trebui să țină cont.

Acestea sunt reguli de comportare rațională, individuale și de grup, atât în familie, cât și la locul de muncă, pe stradă etc, în timpul producerii seismului:

  • păstrați-vă calmul, NU INTRAȚI ÎN PANICĂ, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.
  • preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât, tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.
  • Atenție! Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieșirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuință parter ar fi în principiu posibilă și fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: calcane și coșuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.
  • rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușă solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capul. Această recomandare implică o cunoaștere prealabilă a acelor elemente de construcție rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.
  • dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede, iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.
  • nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.
  • nu alergați în stradă.
  • dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, căramizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.
  • acordați primul ajutor persoanelor rănite.
  • în cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; ulterior veți caută să alarmați, prin diferite metode, vecinii cât și echipele de salvare-intervenție de prezența dumneavoastră.

Informații despre măsurile și modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unui seism pot fi regăsite pe platforma națională de pregătire fiipregătit.ro, pe aplicația de mobil DSU sau pe site-ul campaniei nutremurlacutremur.ro.

CUM AU PRIMIT UTILIZATORII DE TELEFOANE CU SISTEMUL ANDROID ALERTE DE CUTREMUR CU 10 SECUNDE ÎNAINTE DE PRODUCEREA ACESTUIA?

Din august 2020 telefoanele #Android fac parte dintr-un sistem de alertă pentru cutremure.
🌍 Fiecare funcționează ca un mini seismometru și, alături de alte milioane de telefoane, creează cea mai mare rețea de detectare a cutremurelor din lume, anunță Google.
➡️ Dacă telefonul detectează ceva ce crede că ar putea fi un cutremur, trimite un semnal către serverul #Google de detectare a cutremurelor, împreună cu locul aproximativ unde ar fi avut loc cutremurul. Serverul combină apoi informațiile de la mai multe telefoane pentru a încerca să confirme dacă are loc, într-adevăr, un cutremur. Software-ul trimite apoi notificări sau atenționează utilizatorii că a avut loc un #cutremur, doar dacă seismul a fost de cel puțin 4,5 grade pe scara Richter.
„Practic, ne întrecem cu viteza luminii, care este aproximativ viteza cu care se deplasează semnalele de la un telefon, și viteza unui cutremur. Și, din fericire pentru noi, viteza luminii este mult mai mare!”, spune dezvoltatorul principal de software Android, Marc Stogaitis.
⏹ Atunci când are loc un cutremur, acesta trimite, prima dată, prin sol unde seismice rapide, cunoscute sub numele de unde P (primary). Nu toată lumea va simți aceste unde, însă senzorii specializați le pot capta. După aceste unde urmează cele de tip S, mai puternice, care pot provoca pagube și răni oameni.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol