21 martie 2024, 13:55

Cele mai bune locuri unde pot fi admirate florile de primăvară

În ciuda episoadelor târzii de iarnă din acest an, primăvara calendaristică s-a stabilit oficial și primii boboci de floare s-au deschis deja, încântând privirile tuturor. Pajiști întregi de miros îmbietor și priveliști spectaculoase îi așteaptă pe cei care se aventurează în afara limitelor orașului și vor să descopere bogățiile naturii.

Iată o listă cu destinații din România unde pot fi admirate cele mai frumoase peisaje primăvăratice.

Platoul Vârtoapelor – marea „ghioceilor bogați”

Podișul Vârtoapelor este un loc minunat din județul Hunedoara, unde ghioceii formează o mantie albă impresionantă ce încântă privirile trecătorilor. „Vestitotii primăverii” fac parte dintr-o specie periclitată. Localnicii le spun „ghiocei bogaţi”, denumirea lor latină fiind Leucojum vernum.

sursa: henrikzetterlund.wordpress.com

Forma rotundă seamănă mai mult cu cea a lăcrimioarelor, iar marginea petalelor este zimţată şi tivită cu un firicel verde. Un covor de aproape 10 hectare de flori acoperă pădurile din această zonă între 15 martie şi 5 aprilie.

Vizitarea platoului pornește de la comuna Orăștioara de Sus, unde pot fi admirate și mai multe obiective turistice dacice și romane. În apropiere se află Sarmizegetusa Regia, capitala dacilor înainte de războaiele cu Imperiul Roman, aflată la numai 13 km distanță.

Zau de câmpie – patria bujorilor

Faima rezervației botanice de la Zau de Câmpie, situată în Mureș, în apropiere de orașul Luduș, a depășit granițele României, astfel că de câțiva ani sosesc pe acele meleaguri oaspeți din țări precum Ungaria, Rusia sau Germania, pentru a admira bujorii de stepă. Rezervația de 3,5 ha cuprinde circa 50.000 de bujori.

sursa ovidiulazar.com

În sudul României, în județul Teleorman, Parcul Natural Pădurea Troianu găzduiește o rezervă de bujori locali (Paeonia romanica peregrina), o specie care a supraviețuit încă din epoca glaciară. Zona de 71 de hectare a devenit rezervație naturală în 2004. Pentru ca florile să prospere, a fost interzisă plantarea copacilor de salcâm, iar căile de acces la pădure au fost reduse. De la Roșiorii de Vede, satul Troianul se poate ajunge pe DN65E.

Narcisele din Dumbrava Vadului

În România există peste 2o de rezervații de narcise, iar una dintre cele mai cunoscute este Rezervația naturală Dumbrava Vadului. Aceasta se întinde pe o suprafață de 400 de hectare, unde în luna mai înfloresc mii de narcise ce oferă miresme care ne îmbie simțul olfactiv.

sursa: romaniainsider.com


În fiecare an, în luna mai, se organizează Festivalul Narciselor, un eveniment inedit unde sunt celebrate și admirate minunatele flori de primăvară. Vizitatorii festivalului pot vizita și o expoziție de îmbrăcăminte tradiționale, iar cei mai pofticioși se pot bucura de deliciile savuroase din zona Făgăraș.

În Lunca Narciselor din Dumbrava Vadului se poate ajunge pe DN1 pe ruta Brașov-Codlea-Perșani-Șercaia și apoi pe drumul național DN73A de la Șercaia la Vad.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol