23 aprilie 2024, 11:36

Cele mai frumoase cascade din România. Locuri de vis pe care trebuie să le vizitezi măcar o dată

Atunci când vine vorba de peisaje care îți taie răsuflarea, România poate face față cu brio oricărei încercări. De la măreția munților, până la calmul Deltei Dunării toate obiectivele turistice din țară merită să fie promovate și vizitate de cât mai mulți turiști.

Cu toate acestea, există tendința de a promova excesiv anumite zone turistice, care ajung să își piardă din strălucire, iar multe locuri extraordinar de frumoase rămân nedescoperite ani la rând. Din acest motiv, vă punem la dispoziție topul cascadelor din România la care fiecare turist ar trebui să ajungă măcar o dată.

Cascada Bigăr, judeţul Caraş Severin

Sursă Foto: libertateapentrufemei.ro

Cascada Bigăr este una dintre cele mai cunoscute cascade din țara noastră. Bigăr a fost denumită cea mai frumoasă cascadă unică din lume. Se pare că aceasta este acum vizitabilă datorită unor iubitori ai naturii care au realizat o strângere de fonduri pentru a amenaja o cale de acces pentru public.

Cascada Bigăr se află se află în județul Caraș-Severin, în Valea Minişului, la jumătatea distanţei dintre localităţile Anina şi Bozovici, fiind unul dintre principalele obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița. Mai mult, se pare că această minunată cascadă se află exact în locul prin care trece prin România Paralela de 45 de grade.

Cascada Bigăr are chiar și o legendă ce poate fi citită aici: România se laudă cu cea mai frumoasă cascadă din lume! Care este legenda acesteia

Cascada Cailor, judeţul Maramureş

Sursă Foto: Unica.ro

Dacă vrei să afli cum este să stai la poalele unui șuvoi de apă care cade de la o înălțime de 90 de metri, atunci trebuie să vizitezi cascada Cailor, din județul Maramureș. Pentru a ajunge în acest decor de poveste trebuie să treci munții Rodnei, în apropiere de staţiunea Borşa, unde poţi găsi şi cazare. Iar odată ajuns acolo, fie poți alege să urci cu telecabina, ori poți să iei la pas potecile de munte, într-o drumeție ce nu durează mai mult de o jumătate de oră.

Citește mai multe detalii despre aceasta aici: Descoperă România. Află care este cea mai mare cascadă din țară

Cascada Bâlea, Munţii Făgăraş

Sursă Foto: YouTube

Aceasta este unul din obiectivele de neratat atunci când vă aflați pe Transfăgărăşan. În imediata apropiere a cabanei Bâlea Cascadă se află un traseu de nu mai puțin de jumătate de oră, care promite un final de execpție. Una dintre cele mai frumoase și specatuloase căderi de apă din țară, care își schimbă cromatica în fiecare anotimp, fiind mereu mai frumoasă. Astfel că vara o vei găsi verde și veselă, încadrată de multă vegetație și culori, iar iarna va deveni albă și grăbită să ajungă la poalele muntelui.

De recomandat este însă să nu plecați pe acest traseu fără să vă asigurați că aveți la îndemână un articol vestimentar în plus, deoarece temperaturile sunt extrem de joase și pe timpul verii, având în considerare că iarna se găsește aici cel mai mare hotel de gheață din România.

Cascada Vălul Miresei, satul Răchitele, judeţul Cluj

Sursă Foto: trecator.ro

La o distanță de doar 68 de kilometri de Cluj, în inima Munţilor Apuseni, poate fi descoperită cea mai frumoasă cascadă din Transilvania. Aici apa curge de la o distanță de peste 30 de metri, iar numele acesteia face subiectul unei întregi legende. Se spune că, în ziua nunții, o mireasă a căzut de pe stâncile Munţilor Bihor, iar vălul i-ar fi rămas agăţat acolo. Mai mult, se pare că aceeaşi comună în care se află Vălul Miresei (comuna Mărgău) există singurul argou rural din ţara noastră (limba gomoţească), care se trage din vremuri străvechi, când geamgii din aceste locuri au creat o limbă care să nu poată fi înțelească decât de oamenii care munceau în această breaslă. În prezent, această limbă este pe cale de dispariție, existând doar câteva familii care mai pot vorbi gomoțeasca.

Cascada Beuşniţa, judeţul Caraş Severin

Sursă Foto: cartitaplimbareata.ro

Aceasta este singura rivală a cascadei Bigăr și oamenii locului spun că aceasta ar păli în fața frumuseții cascadei Beuşniţa, însă pentru a o putea admira în totalitate este necesar să urmați traseul spre Cheile Nerei, pe timpul verii când toată natura este în plină splendoare.

Interesant este și faptul că, în fiecare an, cascada crește cu câte puțin. Acest lucru este posibil datorită calcarului care vine odată cu apa din vârf de munte și care se depune încent, transformându-se în timp într-o față de rocă pe care se duepun noi și noi mușchi, iar procesul se reia constant.

Citește mai multe detalii aici: Descoperă România. Rezervația Cheile Nerei – Beușnița și poveștile pădurii

 Cascada Topliţa, judeţul Harghita

Sursă Foto: ziarharghita.ro

Cascada Toplița este singura cascadă cu ape termale din România și a doua de pe tot continentul european. Aceasta se află în Munţii Harghita, la marginea râului Mureş, într-una dintre zonele cele mai reci ale ţării. A fost declarată rezervație naturală, monument al naturii pentru a o putea conserva cât mai bine, iar din acest motiv scăldatul este interzis. Însă, dacă vrei să te bucuri de beneficiile apei termale, în apropierea cascadei se află două alte izvoare cu apă termală (Băile Urmanczy şi Banffy).

Cascada Caraiman, judeţul Prahova

Sursă Foto: trecator.ro

Cel mai potrivit moment în care merită să vizitezi Cascada Caraiman este sfârșitul primăverii. Aceasta mai este numită de localnici și Cascada Fantomă şi n-o să-ţi vină să crezi că o asemenea cantitate de apă scursă de pe versanți se poate preface într-un pârâiași timid în timpul anului. Iar prin apropiere, poți avea șansa de a deveni nostalgic și de a-ți reaminti prima excursie cu clasa pe platoul unde ai văzut Babele şi Sfinxul pentru prima dată.

Sursă Cover Foto: livearad.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE