Un grup de cercetători elvețieni a aflat că atunci când pacienții cu cancer de sân dorm, celulele tumorale se pot „trezi” și se pot răspândi prin fluxul sanguin, astfel că se pot răspândi mai repede noaptea, potrivit science.org.
Tratamentul cancerului mamar este mai dificil dacă se răspândește în corp. Celulele canceroase circulante care mai târziu formează noi creșteri (metastaze) nu apar în mod continuu, așa cum se presupunea anterior.
,,Când persoana afectată doarme, tumora se trezește”, a precizat Nicola Aceto, profesor de oncologie moleculară la ETH Zurich, liderul studiului derulat de lETH Zurich, Spitalul Universitar Basel și Universitatea din Basel.
Noul studiu a inclus 30 de pacienți cu cancer de sân și modele de șoareci. Cercetătorii au descoperit că tumorile generează mai multe celule circulante atunci când gazda doarme.
Celulele care părăsesc tumora noaptea, de asemenea, se divid mai repede și astfel au un potențial mai mare de a forma noi tumori decât celulele circulante care părăsesc tumora originală în timpul zilei.
Ca atare, ora din zi în care sunt colectate probe de tumoră sau de sânge pentru diagnostic poate influența, de asemenea, constatările. ,,Acest lucru a fost descoperit din întâmplare când colegii lucrau ore neobișnuite”, a spus Aceto, potrivit unui comunicat de presă al ETH Zurich.
Autorul principal al studiului, Zoi Diamantopoulou, cercetător postdoctoral la ETH Zurich, a adăugat: „Cercetarea noastră arată că evacuarea celulelor canceroase circulante din tumora originală este controlată de hormoni precum melatonina, care ne determină ritmurile zilei și nopții”.
Un alt indiciu despre impactul somnului a fost numărul surprinzător de mare de celule canceroase găsite pe unitate de sânge la șoareci în comparație cu oameni, au observat cercetătorii. Ca animale nocturne, șoarecii dorm în timpul zilei, când oamenii de știință își colectează majoritatea probelor.
„În opinia noastră, aceste constatări pot indica necesitatea ca profesioniștii din domeniul sănătății să înregistreze în mod sistematic momentul la care efectuează biopsiile”, a spus Aceto. „Ar putea ajuta ca datele să fie cu adevărat comparabile”, arată Medicine.net.com.
În continuare, cercetătorii trebuie să descopere cum aceste descoperiri pot fi folosite pentru a profita la maximum de tratamentele existente pentru cancer.
Aceto dorește, de asemenea, să investigheze dacă diferite tipuri de cancer se comportă precum cancerul de sân și dacă terapiile existente pot avea mai mult succes dacă pacienții sunt tratați în momente diferite.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol