6 ianuarie 2023, 10:38

Centru de cercetare a bolilor care afectează animalele, inaugurat la Iași

La Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USV) va fi inaugurat miercuri, 12 octombrie, Centrul regional de cercetări avansate pentru boli emergente, zoonoze şi siguranţă alimentară (ROVETEMERG), valoarea totală a investiţiilor pentru realizarea acestuia fiind de aproape 8 milioane de euro.

Managerul proiectului, Gheorghe Săvuţa, a declarat, luni, că acest centru are o utilitate deosebită pentru regiunea de Nord-Est şi nu numai, deoarece aici vor putea fi diagnosticate şi cercetate unele dintre cele mai periculoase boli care afectează animalele, dar şi cele transmisibile la oameni, în special cele produse de virusuri.

Potrivit sursei citate, obiectivele generale ale proiectului ROVETEMERG sunt creşterea capacităţii de cercetare-dezvoltare şi de transfer de cunoştinţe şi creşterea calităţii şi eficienţei activităţii de CDI a USV Iaşi.

Prin acest proiect, USV Iaşi îşi doreşte dezvoltarea unui Centru regional de cercetare avansată capabil să efectueze cercetare interdisciplinară, aplicată şi experimentală privind microorganismele înalt patogene cu potenţial de răspândire în masă, bolile infecţioase emergente şi rare, rezistenţa microbiană la medicamente, siguranţa microbiologică a alimentelor, rezultatele obţinute având menirea de a îmbunătăţi sănătatea animalelor, omului şi mediului, în spiritul conceptului One Health.

Valoarea totală a proiectului este de 39,7 milioane de lei, din care finanţarea nerambursabilă este de 35,7 milioane de lei.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol