20 aprilie 2024, 7:48

Când e bună, când nu e: o nouă cercetare arată beneficiile cafelei

Despre cafea, se spun multe: unele studii arată că ea este nocivă, mai ales consumată în cantități mari, alte cercetări spun că este benefică pentru organism. Ei bine, a venit rândul unui studiu care demonstrează că licoarea celebră nu afectează inima.

Studiul realizat de Gregory Marcus, cardiolog și profesor de medicină la Universitatea din California la San Francisco și colegii săi a analizat datele de la peste 380.000 de persoane și a constatat că obiceiurile de consum al cafelei nu erau asociate cu un risc crescut de aritmii și nu a fost afectată capacitatea unui individ de a metaboliza cofeina.

Analiza consumului de cafea auto-raportat pare să indice că cei care au băut mai mult au avut un risc potențial mai scăzut de a dezvolta anumite tipuri de aritmii, inclusiv fibrilația atrială (AFib), care poate provoca cheaguri de sânge, accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă.

Cofeina este „un medicament foarte complicat”, a spus Daniel Cantillon, șeful secției de electrofiziologie cardiacă a clinicii Cleveland. În general, este un stimulent puternic pentru sistemul nervos și un stimulent relativ slab pentru sistemul vascular. Deși cofeina crește nivelurile de catecolamine, hormoni care pot crește parțial ritmul cardiac, ea poate declanșa și alte răspunsuri care pot avea un efect de echilibrare pentru inimă. Se știe că licoarea are unele proprietăți antioxidante naturale.

Marcus și echipa sa au studiat datele din Biobank, o bază de date biomedicale la scară largă din Marea Britanie și resursă de cercetare, între 2006 și 2018, și au efectuat mai multe analize:

  • Obiceiurile de consum de cafea ale oamenilor. După luarea în considerare a factorilor care ar putea provoca palpitații cardiace, cum ar fi datele demografice, condițiile de sănătate, bolile și obiceiurile de viață, inclusiv fumatul, consumul de alcool și activitatea fizică, cercetătorii au descoperit că persoanele care au raportat că au consumat mai multă cafea au mai puține șanse de a dezvolta aritmie cardiacă în viitor. Fiecare ceașcă suplimentară de cafea consumată a fost asociată cu un risc de aritmie cu 3% mai mic.
  • Variantele genetice care influențează metabolizarea cofeinei. Deși oamenii care metabolizau mai repede cafeina aveau tendința de a bea mai multă cafea, nu au existat dovezi ale unei relații între aceste diferențe genetice și un risc crescut de aritmie.

 

La fel ca în cazul cercetărilor anterioare care examinează relația dintre cafea și aritmii, acest studiu a fost supus unor limitări; de exemplu, este dificil să se determine dacă numai consumul de cafea este responsabil pentru un risc mai mic de aritmii. Pot fi implicați și alți factori care pot fi mai greu de măsurat, cum ar fi obiceiurile de somn și dieta.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol