26 aprilie 2024, 10:01

Cercetător UMF “Carol Davila”: Virusurile nu dispar

Dr. Relu Cocoș, biolog principal genetică și cercetător Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, că posibilele variante ale SARS-CoV-2, rezistente la vaccinurile actuale, s-ar putea transmite într-o populație vaccinată, dar la o rată mult mai mică decât s-a transmis virusul original în populația nevaccinată.

Dr. Relu Cocoș a explicat că  SARS-CoV-2 va continua să se replice în gazdele umane la nivel global, erorile de replicare vor genera noi mutații, care vor determina apariția unor variante noi care determina îngrijorare.

Pandemiile trecute au arătat că virusurile nu dispar

Acesta a spus că pandemiile trecute au arătat că virusurile nu dispar, astfel un virus descendent al gripei Spaniole (virusul H1N1) îl regăsim și în prezent, sub forma virusului H3N2.

“De specificat că în cazul SARS-CoV-2, nu a fost atinsă imunitatea de grup, nu aceasta a pus capăt pandemiei de gripă Spaniolă, ci imunitatea naturală. Oamenii și virusul au atins un ‘consens imunologic’, virusul a provocat forme mai blânde ale bolii cu răspândire localizată”, a declarat dr. Relu Cocoș.

De asemenea, biologul și cercetătorul UMF a mai spus că experiența pandemiilor anterioare sugerează ca virusurile se pot transforma din patogeni pandemici în patogeni endemici, într-un an sau doi.

Articolul integral, AICI


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol