18 aprilie 2024, 10:12

Cercetătorii români au identificat rolul rețelelor corticale în dependența de alcool

Cercetătorii de la Uniuversitatea Babeș-Bolyai (UBB) au arătat că, în timpul comportamentului de căutare a alcoolului, zonele cele mai implicate sunt cortexul insular și amigdala. Aplicând metodele inovative din teoria grafurilor, ei au demonstrat apoi că, deși drogurile și recompensele obișnuite par să afecteze o cantitate similară de neuroni, situația este mai complexă în funcție de ce zone ale creierului sunt activate în timpul procesului. Cercetarea a fost efectuată în cadrul programului Horizon 2020 – SyBill-AA și rezultatele au fost recent publicate în revista Neurpharmacology.

Dr. Ercsey-Ravasz Mária de la Facultatea de Fizică și dr. Molnár Botond, lector la Facultatea de Matematică și Informatică, s-au alăturat unui proiect major internațional de cercetare asupra zonelor sistemului de recompense al creierului unde se codifică amintirile legate de diferite tipuri de recompense.

Pentru formarea obiceiurilor și a dependențelor umane, este responsabilă așa-numita buclă semnal-rutină-recompensă. Spre exemplu, dacă semnalul este stresul, atunci consumul de alcool poate să fie rutina, iar relaxarea în urma acestuia este recompensa. Este un proces repetitiv al creierului, care vizează crearea obiceiurilor, adică a proceselor automate, pentru a reduce consumul de energie al creierului. În timp, această buclă devine din ce în ce mai fixă, astfel funcționarea devine din ce în ce mai automatizată. În timp ce recompensele obișnuite, inclusiv mâncarea, ne-au asigurat supraviețuirea de-a lungul evoluției, drogurile, inclusiv alcoolul, pot crea dependențe foarte severe. Cu toate că avem din ce în ce mai multe cunoștințe referitoare la funcționarea buclei obiceiurilor, nu este clar cum sunt codificate amintirile pentru diferite tipuri de recompense.

Cercetarea a oferit rezultate surprinzătoare: în funcție de tipul de recompensă, există o diferență foarte mare în meta-ansamblurile activate. Meta-ansamblurile neuronale asociate cu recompensa de alcool conțin legături mai slabe, dar o structură mai uniformă; recompensa standard are legături mult mai grupate, dar, în cadrul grupurilor, legăturile sunt mai strânse. La nivelul acestor meta-ansambluri, în căutarea recompensei de zaharină joacă un rol important cortexul prelimbic și cel orbitofrontal, iar în timpul comportamentului de căutare de alcool au fost mai degrabă implicate cortexul insular și amigdala. Acest lucru sugerează că în codificarea celulară a relațiilor semnal-recompensă, rețelele de comunicații neuronale sunt cel puțin la fel de importante ca dimensiunea populațiilor neuronale locale.

Sursa: Știință & Comunicare


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol