23 iunie 2024, 15:32

Cercetătorii au descoperit formula vârstei câinilor. Cât reprezintă un an din viața unui patruped în „ani umani”

Mitul a fost demontat. Cercetătorii au reușit să afle vârsta unui câine în „ani umani”.

Se spune că un an din viaţa unui câine ar fi echivalent cu şapte ani din viaţa unui om. Oamenii de știință de la Facultatea de Medicină din San Diego din cadrul Universităţii California au studiat modificările epigenetice de la nivelul ADN-ului – care nu intervin asupra secvenţei ADN, însă pot activa sau dezactiva gene.

Modele au fost o sută de exemplare de Labrador Retriever, de la pui la câini în vârstă.

S-a comparat modul în care anumite molecule, numite grupuri metil, s-au acumulat de-a lungul timpului pe anumite regiuni ale genomului uman cu cel în care aceste molecule s-au acumulat în zone similare din genomul câinelui.

Rezultatele au arătat că un an la om nu este echivalent cu şapte ani la câine.

În primul an de viaţă, câinii prezintă acumulări mult mai rapide de grupări metil în genom prin comparaţie cu oamenii, ceea ce sugerează că ei îmbătrânesc într-un ritm mult mai rapid. Însă, rata de îmbătrânire la câini, comparativ cu cea a oamenilor, încetineşte în timp, arată stiri.tvr.ro.

Acest lucru are sens, dacă stai să te gândeşti – în definitiv, un câine de nouă luni poate avea pui, deci deja ştiam că proporţia 1:7 nu este o metodă corectă de estimare a vârstei„, a declarat un cercetător.

Studiul arată că un câine de un an ar avea o „vârstă umană” de aproximativ 30 de ani, în timp ce la patru ani ar avea aproximativ 54 de ani în „ani umani”, iar la 14 ani, o vârstă echivalentă cu cea a unui om de circa 70 de ani.

Formula vârstei câinilor se calculează astfel:  vârsta umană = 16 ln* (vârsta câinelui) + 31.

*ln se referă la logaritmul natural al unui număr.

sursa foto: b1.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol