29 martie 2024, 9:38

Che Guevara- 51 de ani de la moartea celebrului revoluționar. Povestea din spatele liderului „cu stea în frunte”

Una dintre cele mai cunoscute imagini în cultura contemporană este cea a lui Che Guevara. Mai mult decât atât, acesta a devenit ușor un adevărat simbol cultural  al revoluționarilor de stânga din întreaga lume.

Astăzi se împlinesc 51 de ani de când liderul regimului comunist cubanez, Ernesto Rafael Guevara de la Serna, a fost asasinat. Despre modul în care Che a fost ucis s-au scris de-a lungul timpului numeroase cărți, povestea acestuia impresionând mai mulți autori din toată lumea.

Potrivit autorilor cărţii „Uciderea lui Che Guevara în Bolivia – dezvăluiri” ucigaşii revoluţionarului nu doar că i-au tăiat mâinile de la încheieturi, aşa cum se credea până în prezent, ci l-au şi decapitat pe Che, citează Gândul.ro.

Inițiativa se pare că i-ar fi aparținut președintelui Boliviei de la acea vreme, Rene Barrientos, care dorea să trimită capul acestuia guvernului american, acest gest extrem de sadic fiind refuzat de americani.

Che Guevara a pătruns în Bolivia în 1967 şi plănuia o mişcare de gherilă, când a fost capturat, interogat şi ulterior împuşcat de soldaţii bolivieni, în data de 9 octombrie, pe când avea 39 de ani.

Începuturile carierei

Potrivit publicației Historia.ro : „În 1948, Guevara se înscrie la Universitatea din Buenos Aires pentru a studia medicina, dar până la terminarea studiilor, în 1953, va face două mari călătorii în America Latină ce-i vor influența definitiv destinul.  Prima călătorie – de 4.500 de kilometri – a început-o în 1950;a străbătut singur, pe o bicicletă dotată cu un mic motor, nordul Argentinei. Anul următor și-a întrerupt temporar studiile pentru a face o călătorie de 9 luni de zile și 8.000 de km pe motocicletă, împreună cu prietenul său, Alberto Granado. Setea de aventură l-a purtat prin Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Columbia, Venezuela, Panama și Florida. În Chile, a fost intrigat de condițiile jalnice în care trebuiau să muncească minerii din mina de cupru Chuquicamata, de sărăcia zonelor rurale, unde țăranii lucrau mici parcele de pământ deținute de latifundiari foarte bogați. În urma celor două călătorii, s-a născut cartea Diarios de motocicleta. ”

Sursă foto: www.knowledge.ca

Imediat după ce termină acestă călătorie, realizează faptul că toate țările în care a fost aveau la bază aceeași cultură, aceleași țeluri și le-a privit ca pe o singură națiune. Acest sentiment i-a întărit mult mai mult ideea unei Americi Latine fără granițe, în care„ împarte o moștenire comună „latino”, menționează Historia.ro

Din acest motiv, devine membru al  membru al administrației de stânga a președintelui Jacobo Arbenz, la 27 iunie 1954, iar la scurt timp îl întâlește pe Fidel Castro, de la care primește și porecla de „Che”.

Pentru meritele sale, Castro îi dă lui Guevara gradul de el Comandante, cel mai înalt din cadrul gherilei, și îi conferă, la 29 de ani, Steaua José Martí, pe care Guevara o va pune pe bereta sa neagră. Această imagine a revoluționarului cu beretă și stea va deveni celebră în lumea întreagă, datorită fotografului cubanez Alberto Koroda autorul acesteia.

Sursă foto: www.brindisireport.it


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol