20 aprilie 2024, 13:33

Chitară clasică sau chitară acustică? Diferențe și câteva sfaturi

Majoritatea chitariștilor începători pur și simplu își doresc să învețe să cânte și sunt departe de a fi conștienți că există un număr incredibil de tipuri și tipuri de instrumente sub termenul „chitară”.

Există trei tipuri de baza de chitară – clasică, acustică și electrică. Să lăsăm deoparte chitară electrică și să ne concentrăm pe instrumentele care sună natural.

Deci, care este diferența dintre ele? Cum diferă o chitară clasică de o chitară acustică și care sunt avantajele fiecărui tip?

Chitara clasică

Să începem cu chitară clasică, care, la urmă urmei, a apărut cu un secol mai devreme, pentru mulți oameni a fost numită și chitară spaniolă.

Chitară clasică a fost concepută inițial pentru muzică clasică, dar în ultimii 70 de ani s-a extins în multe domenii ale muzicii populare, cum ar fi folk, country, jazz și multe altele.

Chitarele clasice, spre deosebire de chitarele acustice, sunt realizate în cea mai mare parte într-o formă uniformă, cu o tablie lată aproximativ 53 mm potrivită pentru degete mai mari și cu corzi de nailon, care sunt moi și nu taie degetele începătorului la fel de mult că și corzile metalice.

În plus, chitarele clasice sunt disponibile în cinci dimensiuni pentru a se potrivi vârstei și dispoziției jucătorului, așa că puteți începe deja să cântați la chitară clasică la vârstă de patru ani.

Pentru înregistrare, mărimile sunt date în fracții, așa că începând cu cea mai mică chitară, este 1/4, 1/2, 3/4, 7/8, iar „adultul” 4/4. Chitară clasică este potrivită pentru începătorii care nu au cântat la niciun instrument cu coarde până acum și învață primele lucrări de fretting, degetare și alegere.

Chitara acustică

Chitară acustică (numită uneori și western sau jumbo) este, pur și simplu, un nivel puțin mai înalt. Diferența față de o chitară clasică constă în primul rând în lățimea digestiei — de obicei 42 mm, cu un centimetru mai puțîn decât o chitară clasică, și în al doilea rând în echipamentul cu corzi metalice, care au un sunet mai puternic, dar sunt mai greu de ciupit decât corzile de nailon.

Trebuie remarcat faptul că această caracteristică neplăcută poate fi parțial eliminată prin utilizarea unor corzi mai slabe, care pot sună mai puțin puternic, dar sunt mai îngăduitoare la atingere – acestea sunt corzi metalice marcate cu 9 sau 10.

Chitară acustică poate fi găsită în aproape orice gen de muzică în zilele noastre – pop, rock, jazz, swing, country, folk etc.

Forme

Formele chitarei acustice versus cea clasică se potrivesc oricărui începător — există o gama de chitare mici, cum ar fi Parlor, Folk, Minijumbo, prin formă standard Dreadnought, până la cele mai mari chitare precum Jumbo, Grand Auditory, Grand Symphony, Grand Orchestra.

O altă măsură a calității unei chitare este materialul din care este făcută. Ambele tipuri de chitare – acustice și clasice – se poate spune, în general, că sunt realizate fie din placaj, fie din lemn semisolid sau masiv. Chitarele din placaj sunt cele mai ieftine și au avantajul unui sunet mai mult sau mai puțin consistent pe toată durata de viață.

Următorul model  este semi-solid, care sunt chitare tot din placaj, dar cu o placă de sunet dintr-o singură bucată de lemn masiv, ceea ce îmbunătățește foarte mult calitatea sunetului – este mai puternic, mai luminos și mai sonor.

Cel mai înalt nivel îl reprezintă chitarele cu corp solid, care sunt construite doar cu plăci din lemn dintr-o singură bucată – aceste chitare au cel mai bun și mai clar sunet din toate cele trei categorii.

Materiale

Tipul de lemn din care este fabricată chitară este o altă componentă importantă care determina în principal sunetul final al acesteia. Varietățile de lemn utilizate în mod obișnuit includ molid, mahon, lemn de trandafir, cedru, arțar, stejar, salcâm, cireș sălbatic, dar și alte lemne exotice cu sunet bun, cum ar fi koa, bubinga, zebră, nato și altele. Combinația acestor lemne, în care un fel este folosit pentru placă de sunet, altul pentru părți laterale și spate și încă altul pentru gât, rezultă în chitare cu un sunet unic, cu mai multe fațete și multicolore.

Deci,  ce chitară este mai indicată pentur un începător?

Iată care sunt diferențele primare între aceste chitări : o chitară clasică are o tastatură largă, corzi de nailon mai moi, un sunet mai slab și toate modelele din cele cinci dimensiuni au aceeași formă.

O chitară acustică are o tăbliță îngustă, corzi metalice mai dure, un sunet mai puternic și există mai multe dimensiuni și forme din care să alegeți.

Deci, este în întregime latitudinea jucătorului începător să decidă ce tip de chitară să aleagă pentru prima să întâlnire cu lumea muzicii. Există multe opțiuni iar magazinul muzicale.ro oferă clienților alegeri din belșug!

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol