3 mai 2024, 15:31

Cine va fi prima persoană vaccinată în România?

Este o întrebare pe care unii dintre noi și-o pun. Cine va fi prima persoană vaccinată în România?

Fiecare țară gândește puțin altfel campania de vaccinare. Importanți sunt bătrânii, pare că spune Marea Britanie, în timp ce SUA pun accentul pe vaccinarea personalului medical. În fine, sunt și țări în care important este mediul politic. Pentru că, nu-i așa, cel din frunte trebuie să dea exemplu.

În Marea Britanie prima persoană vaccinată a fost o bunică de 90 de ani, Margaret Keenan. Iar a doua un octagenar cu un nume, nu ne îndoim, special ales – William Shakespeare.

În Statele Unite Sandra Lindsay, soră medicală la ATI în Centrul Medical Evreiesc Long Island, a devenit primul cetățean american care a primit vaccinul.

În Israel, premierul Benjamin Netanyahu și-a asumat “povara” sâmbătă, 19 decembrie.

Din ce se știe până acum, campania de vaccinare va începe în România între Crăciun și Anul nou. Cel mai posibil pe 27 decembrie.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiţă, a explicat cum stau lucrurile la noi.

Cine va fi prima persoană vaccinată în România?

„Noi, ca strategie, am prevăzut în prima etapă personalul medical şi personalul din domeniul asistenţei sociale. Drept urmare, prima persoană va fi un cadru medical din cele 10 unităţi medicale” care vor primi primele doze de vaccin, a declarat Valeriu Gheorghiţă la Digi24.

El a precizat că este posibil să fie 10 prime persoane din diferite categorii de personal medical: un medic, o asistentă etc.

Potivit medicului, se lucrează, la nivel european, la realizarea unui conţinut unitar de imagine pentru acest moment al demarării campaniei de vaccinare.

„Avem un scenariu pe care îl pregătim foarte minuţios. Pentru că este un moment care se doreşte a fi foarte bine pregătit, nu doar la nivel naţional, ci la nivel european. Se doreşte realizarea unor materiale video cu momentul în care ajunge vaccinul în fiecare ţară. Se doreşte crearea de materiale video pentru prima persoană vaccinată. Ulterior se va crea un material comun la nivelul Uniunii Europene, care, foarte probabil, va fi disponibil pentru toată lumea”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

El a prezentat un calendar al activităţilor din campania de vaccinare: în data de 21 decembrie, comisia de specialişti de la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului va face recomandarea pentru Agenţie de emitere a acestei autorizări condiţionate. În data de 23 decembrie se va emite autorizarea condiţionată de punere pe piaţă. La 26 decembrie, simultan în cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, vor fi distribuite primele doze de vaccin.

”Este o tranşă simbolică, sunt aproape 10.000 de doze care vor fi trimise şi imediat după se pune în funcţiune calendarul de livrare săptămânal, cu un număr de peste 100.000 de doze”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol