18 iunie 2022, 12:25

Ciudatul caz al unei vindecări de cancer după contractarea COVID-19

Ciudatul caz clinic despre care vom vorbi mai jos a ajuns în paginile publicației de specialitate British Journal of Haemathology, căci bizareria lui a pus medicii pe gânduri. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 61 de ani, cu afectare ganglionară (umflarea ganglionilor), scădere în greutate și sub hemodializă din cauza unei insuficiențe renale terminale, din cauza eșecului unei grefe de rinichi.

British Journal of Haemathology a publicat cazul clinic al bărbatului, care a dezvoltat un răspuns antitumoral după ce a contractat noul coronavirus SARS-CoV-2.

Pacientul, care prezenta simptome ale limfomului Hodgkin, a surprins comunitatea științifică.

Problemele de sănătate

La scurt timp după ce a suferit o pierdere progresivă din greutate și a prezentat mase palpabile în diferite zone ale corpului, a fost îndrumat către un specialist unde i s-a diagnosticat Limfom Hodgkin în stadiul III.

Ulterior, pacientul a fost internat în secția de terapie intensivă, prezentând simptome de COVID-19.

A fost internat cu dificultăți de respirație și a fost, în cele din urmă, diagnosticat cu maladia provocată  de SARS-CoV-2. A fost internat la un centru medical timp de 11 zile, timp în care nu i s-au administrat corticosteroizi sau imunochimioterapie.

Remisia

După patru luni, pacientul s-a întors la centrul medical pentru o examinare a limfomului, unde medicii au putut observa scăderea radicală a dimensiunii ganglionilor, o remisie generalizată a limfomului.

În articol, medicii au afirmat că infecția cu SARS-CoV-2 „a declanșat un răspuns imun antitumoral”.

Potrivit studiului, citokinele inflamatorii produse ca răspuns la infecție ar fi putut activa celulele T specifice cu antigene tumorale și celule ucigașe naturale împotriva tumorii, scrie BBC MUNDO.

Boala denumită Limfom Hodgkin reprezintă un tip de cancer al sistemului limfatic și și-a primit numele după numele doctorului Thomas Hodgkin, care l-a descris pentru prima dată.

Limfomul Hodgkin este un cancer care se formează în limfocite. Limfocitele sunt celule albe ale sistemului limfatic, iar sistemul limfatic funcționează cu alte părți ale sistemului imunitar pentru a ajuta organismul să lupte împotriva infecțiilor și bolilor, și este alcătuit dintr-o rețea de vase limfatice, ganglioni limfatici și organe limfatice.

Sursa foto: Sfaturi medicale

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol