10 iunie 2023, 0:41

Ciuperci descoperite la Cernobîl, ajutor în spațiu

Cercetători au descoperit pe pereții reactorului de la Cernobîl „ciupercile negre” sau ciupercile radiotrofice.

Acestea ar putea fi folosite ca „scut de protecție” împotriva radiațiilor, în spațiu, dar şi pentru a proteja viitori coloniști de pe Marte de eventualele pericole.

În afara magnetosferei Pământului, astronauții sunt expuși la niveluri ridicate de radiații cosmice, ceea ce poate duce la îmbolnăviri sau poate provoca chiar decesul, arată stirileprotv.ro.

Testele făcute au dus la concluzia că un strat de 9 centimetri de mucegai, amestecat cu sol marţian, ar bloca practic radiaţiile cosmice atât de nocive. Avantajul e că doar o cantitate mică trebuie transportată, după care mucegaiul va fi crescut la viitoarea bază marţiană sau lunară.

Ceea ce este uluitor la această ciupercă este că ai nevoie doar de câteva grame pentru a funcționa, se înmulțește și vindecă singură. Astfel că dacă există un val de radiații puternic, ele vor crește din nou în câteva zile”, a declarat un specialist.

Studiul are rezultate promițătoare, însă este nevoie de o examinare suplimentară și complexă înainte de punerea în aplicare a acestui plan.

sursa foto: playtech.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol