4 mai 2024, 6:21

Clădiri istorice din Marrakech, distruse de seismul devastator din Maroc. Bilanțul sumbru al cutremurului

Cutremurul devastator care a zguduit Marocul, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a distrus mai multe clădiri vechi din cartierul istoric al oraşului Marrakech, oraş turistic, din patrimoniul UNESCO, relatează postul american de televiziune CNN. De magnitudine 6,8, seismul a fost cea mai puternic din istoria modernă a Marocului. Peste 2.100 de oameni au murit şi peste 2.400 au fost răniţi în urma seismului. Salvatorii mai au la dispoziţie doar câteva ore vitale pentru a mai găși supravieţuitori.

Autorităţile au decretat trei zile de doliu naţional. Potrivit unui nou comunicat al MAE, până în acest moment, nu există cetățeni români printre victimele cutremurului.

„Potrivit informaţiilor obţinute de către Ambasada României la Rabat, nu există cetăţeni români printre victimele cutremur. Totuşi, trebuie să ştiţi, situaţia este foarte dinamică. Folosim acest prilej pentru a reaminti cetăţenilor români că pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Rabat, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de către operatorii Call Center”, a declarat – pentru Radio România Actualități – purtătorul de cuvânt al Ministerului român de Externe.

„Ambasada României la Rabat nu a primit cereri de asistenţă consulară, având doar o singură solicitare de informaţii cu privire la situaţia unui grup de cetăţeni români. Ca urmare a acestei solicitări, reprezentanţii Ambasadei au întreprins demersuri pentru verificarea situaţiei şi au comunicat familiei că persoanele în cauză sunt în siguranţă”, a adăugat Radu Filip.

Papa Francisc s-a rugat pentru victimele seismului devastator. Iar Spania a trimis echipe de căutare-salvare, după ce a primit o cerere oficială de ajutor din partea Rabatului. Statele Unite au trimis o echipă mică de experți în dezastre pentru a evalua situația şi a identifica nevoile umanitare în vederea unui sprijin complex.

Seismul a lăsat în urmă oameni șocați, așezări întregi din zona epicentrului, în Munții Atlas, devastate. Case din cărămidă de lut, piatră și lemn au fost distruse. Echipe de salvatori, militari și localnici caută supravietori sub grămezi de moloz.

Grav afectat este Marrakech –  oraş turistic, din patrimoniul UNESCO, unde se află nenumărate vestigii străvechi. Cutremurul din Nordul Africii a fost atât de puternic, încât s-a resimţit până în Europa, în zone din Spania şi Portugalia. Zeci de țări, între care România, și-au oferit ajutorul. Crucea Roșie a avertizat comunitatea internațională că Marocul va avea nevoie de sprijin pe termen lung.

Între obiectivele turistice afectate în Marrakech se numără o moschee situată în faimoasa piaţă Jemaa el-Fna. Turnul lăcașului de cult s-a prăbușit.

Numeroase imobile din oraș au devenit ruine.

Porțiuni din zidurile de apărare care înconjoară cartierul Medina au fost, de asemenea, deteriorate.

În schimb, Moscheea Kutubiyya a rămas intactă.

Datând din secolul al XII-lea, Moscheea Tinmal din munţii Atlasului, epicentrul seismului, a fost și ea grav avariată.

În zonele de munte, bucăți de stâncă  s-au desprins de pe versanți și au căzut pe șoseaua ce leagă satele de la poala munților Atlas, cele mai afectate, de oraș.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol