2 iulie 2024, 8:44

Clonele digitale AI ale rudelor dispărute – o afacere chineză în plină expansiune

O dată pe săptămână, Sun Kai are o convorbire video cu mama sa și discută despre viața de zi cu zi. El vorbește despre muncă, despre presiunile cu care se confruntă ca bărbat de vârstă mijlocie și despre gânduri pe care nu le discută nici măcar cu soția sa. Mama sa face ocazional un comentariu, cum ar fi să-i spună să aibă grijă de el – este singurul ei copil. Dar de cele mai multe ori, ea doar ascultă.

Asta pentru că mama lui Sun a murit acum cinci ani. Iar persoana cu care vorbește nu este de fapt o persoană, ci o replică digitală făcută de el – o imagine în mișcare care poate purta conversații de bază. Ei vorbesc de câțiva ani.

După ce ea a murit de o boală subită în 2019, Sun a vrut să găsească o modalitate de a menține vie legătura lor. Așa că a apelat la o echipă de la Silicon Intelligence, o companie de inteligență artificială cu sediul în Nanjing, China, pe care a cofondat-o în 2017. El le-a furnizat o fotografie cu ea și câteva clipuri audio din conversațiile lor WeChat.

Persoana cu care discută Sun Kai, prin intermediul unei tablete asemenea unei rame foto, este o replică digitală deepfake, relatează MIT Technology Review.

Deși compania se concentra în principal pe generarea audio, echipa a petrecut patru luni cercetând instrumente sintetice și a generat un avatar cu datele furnizate de Sun. Apoi, el a putut să vadă și să vorbească cu o versiune digitală a mamei sale prin intermediul unei aplicații de pe telefonul său.

„Mama mea nu părea foarte naturală, dar am auzit totuși cuvintele pe care le spunea adesea: „Ai mâncat deja?”” își amintește Sun de prima interacțiune. Deoarece inteligența artificială generativă era o tehnologie incipientă la acea vreme, replica mamei sale poate spune doar câteva replici pre-scrise. Dar Sun spune că așa era ea oricum. „Ea repeta mereu acele întrebări la nesfârșit și mă emoționa foarte tare când le auzeam”, spune el.

Cel puțin șase companii chineze oferă acum astfel de clone digitale ale persoanelor decedate, iar numărul lor crește datorită ieftinirii tehnologiei. Dacă acum câțiva ani un asemenea serviciu de procesare a durerii costa mii de dolari, acum a ajuns la 140 de dolari.

Mii de chinezi discută cu rudele dispărute, dată fiind și tradiția milenară a acestui popor de a povesti celor dragi dispăruți ce s-a mai întâmplat, la mormintele lor, în timpul ritualurilor funerare sau în fața portretelor așezate pe altare memoriale.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol