27 aprilie 2024, 22:14

Colțurile îndoite de pe foile de examen dispar. Lucrările candidaților la Bacalaureat vor fi scanate și trimise aleatoriu profesorilor pentru corectare

Sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat vine cu schimbări majore în ceea ce privește corectarea lucrărilor. Pentru a elimina fraudarea testărilor naționale, ministerul Educației a propus o soluție nouă. Fiecare lucrare a candidaților va fi scanată cu un dispozitiv special, astfel că vechile colțuri îndoite vor dispărea complet. După scanare, lucrările vor fi trimise aleatoriu profesorilor din țară pentru corectare.

Practic, la finalul fiecărei probe de examen, profesorul examinator va scana lucrările candidaților, iar acestea vor fi încărcate pe un server securizat al Serviciului de Telecomunicații Speciale. Mai apoi ele vor fi trimise către doi profesori care vor corecta lucrările, în același timp, din fața unui calculator.

Colțul paginii principale nu va ma fi îndoit, astfel că datele candidaților vor rămâne la vedere. Dar secretizarea lucrărilor va fi făcută automat prin tehnologia pusă la dispoziție de STS. Aceste dispozitive inteligente au fost deja montate în centrele de examen din țară și vor fi folosite începând de miercuri, atunci când este programată prima probă scrisă.

Reprezentanții ministerului Educației spun că această platformă identifică automat diferenţele de note între cei doi evaluatori. Când diferenţa este mai mare de un punct, lucrarea se distribuie automat altor doi evaluatori din ţară. Se elimină cea mai mare şi cea mai mică dintre note şi se face media între notele rămase. Unul dintre marile avantaje ale acestui program este că profesorii nu vor mai putea greşi nota unui candidat atunci când o trece pe tabel.

La nivel național au fost achiziţionate 11.500 de dispozitive, cu 180 de euro fiecare. Până acum, lucrările erau semnate şi securizate în plicuri, apoi erau transportate în saci dintr-un judeţ în altul cu maşini de poliţie şi supraveghetori dedicaţi. Profesorul care scanează foile, dar şi evaluatorii digitali vor primi bani în plus pentru participarea la Bacalaureatul de toamnă.

Peste 34.000 de candidați s-au înscris la sesiunea care a început pe 7 august. Săptămâna aceasta ar fi trebuit să fie programate probele de competențe lingvistice și digitale, dar acestea vor fi echivalate cu mediile din liceu la Limba română, limbi străine și Tehnologia Informației.

Iată calendarul sesiunii de toamnă a Bacalaureatului:

  • 7- 11 august 2023 echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale
  • 16 august 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 17 august 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 18 august 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 21 august 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 25 august 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)
  • 26 – 28 august 2023: Rezolvarea contestațiilor
  • 29 august 2023: Afișarea rezultatelor finale.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol