27 aprilie 2024, 11:12

Cum ne influențează creierul dependența de mediul digital

Odată cu progresul rapid al digitalizării, oamenii petrec din ce în ce mai mult timp online în fiecare an.

Potrivit platformei Statista, tinerii din întreaga lume au petrecut aproximativ șapte ore pe zi pe internet în trimestrul al treilea al anului trecut.

Companiile își propun să mențină utilizatorii implicați pe platformele lor cât mai mult timp posibil, pentru maximizarea profiturilor, scrie Zive din Slovacia.

Acest lucru implică adesea exploatarea vulnerabilităților utilizatorilor pentru a le capta atenția, ceea ce, în schimb, duce la profit prin datele colectate.

Un studiu din anul 2012 a arătat că dependența de telefon poate provoca modificări structurale ale creierului, care sunt aproape identice cu cele observate în cazul alcoolismului.

Mai mult, experții discută despre așa-numitul „cerc vicios al dopaminei” care apare la navigarea pe rețelele de socializare, fenomen întâlnit și în dependența de droguri.

Simptomele de sevraj cauzate de lipsa dopaminei sunt cele care îi determină pe oameni să revină la telefon, scrie publicația slovacă Živě.sk.

Există mai multe organizații și platforme disponibile pentru persoanele care caută ajutor.

Una dintre cele mai cunoscute este „Internet and Technology Addicts Anonymous” (Dependenții de Internet și Tehnologie Anonimi).

Acest site web în limba engleză oferă un model în 12 pași pentru combaterea dependenței, bazat pe programul pentru Alcoolicii Anonimi.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol