26 aprilie 2024, 15:48

Comemorarea Holocaustului romilor. Prin ce a trecut minoritatea cea mai numeroasă din Europa

Pe 2 august este marcată Ziua europeană de comemorare a Holocaustului romilor pentru comemorarea celor 500.000 de romi care au fost ucişi în Europa de regimul nazist.

Cu această ocazie, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans împreună cu comisarul european Věra Jourová au cerut tuturor statelor membre să consacre data de 2 august drept Ziua europeană de comemorare a romilor.

Facem apel la toate statele membre să recunoască Holocaustul romilor și să consacre data de 2 august drept Ziua de comemorare a Holocaustului romilor în întreaga UE.

Anul acesta comemorăm cu profundă tristețe împlinirea a 75 de ani de la genocidul săvârșit împotriva ultimilor romi, 500.000 fiind încarcerați în mod nedrept și brutal în „tabăra de familii de romi” de la Auschwitz care au fost trimiși la moarte pentru simplul motiv că erau romi.”, se arată în mesajul celor doi, conform caleaeuropeana.ro.

În mai 1944, naziștii au început să planifice „soluția finală” pentru „tabăra familiilor de romi” de la Auschwitz. Data inițială pentru lichidarea „taberei de romi” era 16 mai 1944. În momentul în care trupele SS au încercat să îi scoată cu forța din barăci, deținuții romi, bărbați, femei și copii, înarmați doar cu bețe, unelte și pietre, s-au revoltat, iar trupele SS au fost nevoite, în cele din urmă, să se retragă. Apoi, la 2 august 1944, s-a dat din nou ordinul de lichidare și aproape 3 000 de bărbați, femei și copii romi au fost exterminați în camerele de gazare de la Auschwitz-Birkenau. Se estimează că, din cei 23 000 de romi trimiși la Auschwitz, au murit 19 000.

Romii constituie minoritatea cea mai numeroasă din Europa, la nivelul Uniunii Europene trăiesc 6 milioane de romi şi alte 4 milioane în ţările implicate în procesul de aderare la spaţiul comunitar – Muntenegru, Serbia, Macedonia de Nord, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo şi Turcia. Romii s-au confruntat pentru o perioadă lungă de timp cu inegalităţi, excluziune socială, discriminare şi marginalizare, anunță agerpres.ro.

sursa foto: timpul.md


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol