31 octombrie 2023, 11:31

Consumul de alcool, direct legat de riscul de a dezvolta mai multe tipuri de cancer

Reprezentanții Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului (IARC), parte din Organizația Mondială a Sănătății, au atras atenția că este urgent nevoie de a crește conștientizarea globală cu privire la legătura directă dintre consumul de alcool și riscul de cancer.

Nivelul de conștientizare globală cu privire la legătura dintre alcool și cancer rămâne foarte scăzut. În primul rând, toți profesioniștii din domeniul sănătății, inclusiv oncologii, asistentele, medicii generaliști și medicii de familie, trebuie să contribuie la creșterea conștientizării la nivelul societății.

Conform datelor prezentate de IARC, aproape jumătate (46%) din populația lumii consumă alcool, cu rate mai mari la bărbați (54%) decât la femei (38%). În medie, la nivel global, fiecare consumator de alcool consumă aproximativ șase litri de etanol pur pe an, echivalent cu aproximativ o sticlă de vin pe săptămână. Cu toate acestea, consumul de alcool variază semnificativ în funcție de țară – Franța, de exemplu, are o medie de aproximativ 12 litri pe an sau aproximativ două sticle de vin pe săptămână.

Conform statisticii publicate de Institutul Național de Sănătate Publică din România, 67% dintre români au afirmat că au consumat alcool cel puțin o dată în anul 2019. În medie, 1 român bea 12,6 litri de alcool pe an și doar 2,6% din populația țării noastre recunoaște dependența de alcool.

Conform datelor din Codul European Împotriva Cancerului al IARC, consumul excesiv de alcool (mai mult de 60 g/zi sau aproximativ șase băuturi pe zi) este responsabil pentru 47% din cazurile de cancer atribuibile alcoolului, în timp ce consumul de risc (între 20 și 60 g/zi) reprezintă 29%, iar consumul moderat (mai puțin de 20 g/zi sau aproximativ două băuturi pe zi) contribuie cu aproximativ 14% la cazurile de cancer atribuibile alcoolului.

Pe lângă cancerul de sân, alte șase tipuri de cancer – cavitatea bucală, faringian, laringian, esofagian, colorectal și cancerul de ficat – pot fi atribuite consumului de alcool, iar dovezi emergente sugerează că și cancerul de stomac și pancreatic ar putea fi legate de acesta. Vestea bună este că tendințele pe termen lung arată scăderi ale consumului de alcool în multe țări, chiar și în țări renumite pentru producția de vin, cum ar fi Franța și Italia, unde s-au observat reduceri semnificative ale consumului începând din anii 1920.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol