Un studiu despre consumul frecvent de alimentele ultraprocesate arată cum contribuie acestea la accelerarea îmbătrânirii biologice.
Cercetătorii au măsurat vârsta biologică folosind 36 de indicatori din sânge, printre care nivelul glicemiei, al lipidelor și ai markerilor inflamatorii, precum proteina C reactivă.
Vârsta biologică reprezintă vârsta reală a corpului, diferită de vârsta cronologică, adică numărul anilor de la naștere.
Rezultatele susțin că oamenii care consumau cele mai multe alimente ultraprocesate, precum mezeluri, chipsuri și băuturi îndulcite, erau mai bătrâne din punct de vedere biologic decât cele care le evitau. În dietele unde peste 14% din calorii proveneau din astfel de alimente, îmbătrânirea biologică era accelerată semnificativ, prezintă Hotnews.ro.
Îmbătrânirea biologică este influențată în mod semnificativ de stilul de viață. Deși depinde și de genetică, alegerile alimentare, activitatea fizică și expunerea la stres.
Pentru a reduce mâncărurile ultraprocesate trebuie să facem alegeri sănătoase optând pentru legume, fructe, cereale integrale și proteine slabe, să ne informăm citind etichetele sau să consumăm alimente antiinflamatoare: include în dietă pește gras, nuci, semințe și legume cu frunze verzi;
Cercetătorii susțin că studiul nu poate stabili o relație de cauzalitate directă între consumul de alimente ultraprocesate și îmbătrânirea accelerată. În plus, metoda chestionarului alimentar are limite în evaluarea precisă a consumului real. Rezultatele pot, de asemenea, să nu fie aplicabile altor populații cu modele dietetice și stiluri de viață diferite.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol