3 mai 2024, 2:49

Cui prodest? Știrea despre care prea puțin se vorbește: proiectul de lege care garantează fiecărui cetăţean dreptul la un cont bancar în care să i se vireze salariul sau alte venituri, fără comisioane

Camera Deputaţilor a adoptat ca for decizional proiectul de lege care garantează fiecărui cetăţean dreptul la un cont bancar în care să i se vireze salariul sau alte venituri, fără a-i fi percepute comisioane. Nu va exista însă gratuitate pentru plăţile cu cardul făcute la jocuri de noroc.

Potrivit documentului care urmează să meargă la promulgare la Președinție, fiecare cetățean va avea garantat dreptul de a avea un cont bancar pentru care nu trebuie să plătească niciun comision și în care își va putea primi salariul, pensia sau beneficiile sociale.

Propunerea legislativă a fost inițiată de parlamentarii Radu Oprea de la PSD și George Tuță de la PNL.

Proiectul prevede ca deschiderea și administrarea contului, retragerea de numerar, interogarea soldului la bancomat, plățile online și închiderea contului de bază utilizat de cetățeni în relația cu statul să fie lipsite de comisioane, cu excepția plăților cu cardul pentru jocurile de noroc.

De asemenea, deputații au eliminat din document prevederea introdusă de senatori, prin care se interzicea plata în numerar a salariilor, relatează RADOR.

Astfel, potrivit noilor măsuri, salariile, pensiile, indemnizațiile și alocațiile sociale vor putea fi acordate în continuare în numerar sau pe card.

Aceeași lege mai prevede că Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor are obligația de a pune la dispoziția cetățenilor un site cu acces gratuit, unde pot fi comparate comisioanele percepute de prestatorii de servicii de plată.

Sigur, pentru salariat vestea nu poate fi decât bună. Apar totuși întrebări firești. Cum vor privi băncile această obligativitate? Le afectează? Cine va acoperi costurile?

Invitat la Radio România Actualități, profesor universitar dr. Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale la Academia de Studii Economice Bucureşti, care a lucrat în sistemul bancar, a încercat să răspundă unora dintre întrebări.

”În primul rând, cred că e o măsură şi binevenită şi bine intenţionată a Guvernului, dar la genul acesta de măsuri prima întrebare pe care o pui este unde sunt costurile şi care sunt beneficiile. Evident că sunt nişte costuri acolo, cineva va trebui să le acopere, dar eu nu m-aş preocupa atât de mult de aceste costuri. Ştiţi că un sistem privat are capacitatea să îţi ofere un beneficiu, dar te va taxa sub altă formă. Evident că este moda prin care funcţionează şi nu doar sistemul bancar, nimic nu este astăzi gratis, dar avantajul substanţial pe care îl ai este, în contextul în care România suntem, după cum ştiţi, deşi o naţiune emancipată din multe puncte de vedere, la educaţie financiară, la intermediere bancară şi nonbancară, conturi bancare, carduri, poliţe de asigurări, fonduri de pensii, suntem pe ultimul loc ca procent din Uniunea Europeană. Asta denotă că suntem încă o populaţie reticentă. Aţi văzut discuţia despre cash şi card. În concluzie, eu cred că pentru o parte a populaţiei care este confortabilă cu folosirea cardului, a sistemului digital de banking, a internet bankingului, viaţa poate fi foarte uşoară, pentru că un card este o unealtă, ca şi celelalte din gospodărie, te ajută să îţi cunoşti cheltuielile, să-ţi planifici cheltuielile. Nu trebuie să porţi banii în mână, nu sunt igienici deloc. În mână, prin câte mâini trec banii aceia şi cu aceleaşi mâini duci mănuţele, duci copilul la şcoală şi la grădiniţă? Nu poţi să ai atât de multă grijă cu banii, cum o poţi avea electronic. Toată lumea este astăzi în poziţie electronică, avem pe telefoanele noastre, toţi avem – ce nu ne lipseşte? Nu ne lipsesc reţelele sociale, da, şi ne lipseşte internet banking. Cred că putem face un mic efort, dincolo de toate discuţiile care sunt. Sunt într-adevăr costuri, dar beneficiile sunt substanţiale. Şi un cetăţean modern, înţelept, practic şi eficient, care are – ce are el primul lucru în gospodărie? Are unelte ca să-şi facă viaţa uşoară. Şi nu poţi să ai unealta cea mai la îndemână, uşoară, mai ales că ştii pe ce cheltuieşti, te uiţi tot timpul, ştii pe ce ai cheltuit. Ai uitat câţi bani ai dat acolo, faci comparaţii. Corect, cât de atenți şi de chivernisiţi suntem noi, mai ales în această lună? Aşa că eu mă uit la partea bună, cu toate discuţiile care sunt. Cash-ul este cea mai mare risipă de bani astăzi, mai ales că el este demodat imediat de inflaţie. Da? El trebuie pus la lucru, trebuie să-ţi plăteşti datoriile, îţi plăteşti impozitele, taxele, toate sunt lucruri bune care îţi vor fi folositoare. Şi dacă îţi rămâne pe card, ce ar fi să-ţi faci şi un depozit, la trei luni de zile, şi luna viitoare îţi mai faci altul şi tot aşa. Şi începi să fii mai gospodar cu bănuţii tăi. Şi lucruri bune se pot întâmpla omului gospodar”, a spus profesorul Adrian Mitroi.

În opinia sa, ”în contextul Uniunii Europene, facem un pas înainte, pentru că îl facem pentru binele nostru”. ”Eu cred, în primul rând, că poţi să-ţi urmăreşti banii, să ştii pe ce ai plătit, cât mai ai până când intră salariul, când îţi vin facturile şi deja liniştea pe care ţi-o dă acest gen de gospodărire a finanţelor personale te ajută  să ăui deoparte un picuţ de bani, o sumă mică – pentru tine este mare. O pui deoparte luna viitoare, mai pui una şi încet-încet vei putea să ai confortul acesta că şi în cel mai rău scenariu, ai totuşi o rezervă acolo, economisită”, spune profesorul.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol